Lavastaja ühendab õudused lõbususega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Üliõpilasteatri juht ja «Ivanovite jõulupuu» lavastaja Kalev Kudu.
Tartu Üliõpilasteatri juht ja «Ivanovite jõulupuu» lavastaja Kalev Kudu. Foto: Sille Annuk

Athena keskuses tuleb vaatajate ette Aleksandr Vvedenski sürrealistlik, nii õudne kui ka lõbus näidend ajast ja surmast. Jumalast samuti. Küsimustele vastab lavastaja Kalev Kudu.


Kes oli Aleksandr Vvedenski ja mida ta on oma näidendisse kirja pannud?

Vvedenski oli vene avangardist, kes lõi koos Harmsi ja teiste sõpradega 1926. aastal reaalse kunsti ühenduse OBERIU. Vvedenskit peeti nende hulgas kõige filosoofilisemaks, eelkõige oli ta aga poeet, kes kirjutas ka draamatekste.

1930. aastatel hakkasid teda eriliselt huvitama aeg, surm ja jumal. «Ivanovite jõulupuus» surevad peaaegu kõik jõuluõhtul, kui sünnib Kristus.

Kas ei ole karta, et vene avangardisti ja sürrealisti Teise maailmasõja eelne näidend jääb natuke kaugeks meie noorele vaatajale, kes on Tartu Üliõpilasteatri põhipublik?

Seda ei ole karta. Lavastus on ühest küljest naljakas ja selles on palju muusikat. Teisest küljest on see õudne, nagu olid kohati ka Harmsi-lavastused.

Oleme lavastanud Harmsi kolmel korral. Eelmise, «Geeniuse elu», oli temast kirjutanud Mehis Heinsaar. Selle lavastuse nägijad teavad ka Vvedenskit, sest ta oli üks tegelasi, ja see tükk läks noortele väga korda.

Kes kuuluvad «Ivanovite jõulupuu» truppi?

Laval on 11 inimest, kes mängivad 32 rolli. Meie vanadest näitlejatest teevad kaasa Enor Niinemägi ja Kaija Maarit Kalvet. Teised on need, kelle ma võtsin vastu üle-eelmise aasta sügisel. Nad moodustavad praegu meie teatri tuumiku.

«Ivanovite jõulupuu» kunstnikutöö on teinud Martini. Ahti Bachblum on kirjutanud muusika, mida näitlejad laulavad, ma ise panen kokku ülejäänud helipildi.

Athena keskuses
• Tartu Üliõpilasteater esietendab 5. aprillil kell 19 Athena  pööningusaalis ühevaatuselise näidendi «Ivanovite jõulupuu», mille on kirjutanud Aleksandr Vvedenski (1904–1941), tõlkinud Aare Pilv ja lavastanud Kalev Kudu.
• Osades Jürgen Gansen, Ott Nool või Karl Joosep Ilves, Jari Matsi, Anneli Ojaste või Kristi Simenson, Deivi Tuppits, Karl Laumets, Triinu Lukas või Anu Sildnik, Kaija Maa-rit Kalvet, Jaanika Tammaru, Christopher Rajaveer või Sven Paulus ja Enor Niinemägi.
Allikas: TÜT
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles