Virtuaaltuur toob ülikooli ilu koju

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmisel on näha Tartu Ülikooli peahoone, Ülikooli kohvik ja ka Postimehe maja. Parempoolsest menüüst on võimalik valida täpselt see ülikooli hoone, mida tahetakse põhjalikumalt uurida.
Ekraanitõmmisel on näha Tartu Ülikooli peahoone, Ülikooli kohvik ja ka Postimehe maja. Parempoolsest menüüst on võimalik valida täpselt see ülikooli hoone, mida tahetakse põhjalikumalt uurida. Foto: Repro

Tartu Ülikooli ajalooliste hoonete, muuseumide ja vaatamisväärsustega saab nüüdsest tutvuda interneti vahendusel üle maailma, sest ülikooli kodulehel on üleval uudne panoraamfotodega virtuaaltuur.  


Virtuaalne jalutuskäik viib külastaja ülikooli peahoonesse ja seal asuvasse kunstimuuseumi, ülikooli ajaloo muuseumi ja loodusmuuseumi, botaanikaaeda ning ülikooli raamatukokku. Virtuaaltuuri abil saab tõusta toomkiriku tornidesse, uudistada troopilises palmihoones ning uurida fotode vahendusel ülikooli teadus- ja kultuuriloolisi kogusid.

Samuti saab arvuti tagant lahkumata külastada vana anatoomikumi ja jalutada Toomemäel. Tartu kesklinnas võib aga tutvuda ülikooliga seotud suurmeeste ausammaste ja mälestusmärkidega. Tartu tähetorn lülitub tuuri sel kevadel pärast remondi lõppu.

Virtuaaltuuri valmimist juhtinud TÜ turundusjuhi Ingrid Maiste sõnul ei leiutanud nad jalgratast, sest niisugused virtuaalsed lahendused on muutunud maailmas üha populaarsemaks.

Aasta tagasi tehti ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis panoraamfotodega virtuaalnäitus «Tõus Araratile 180 aastat hiljem». «See oli esimene samm ja kuna sellel oli palju positiivset vastukaja, tekkiski mõte, et sel moel võiks ka ülikoolilinnakut ja vaatamisväärsusi eksponeerida,» rääkis Maiste.

Uudne kõigile

Uudne virtuaaltuur võiks huvi pakkuda nii uutele üliõpilastele ja külalistele kui ka praegustele ülikoolipere liikmetele, kuna näiteks fotogaleriides on peale tavapäraste eksponaatide esitletud ka asju, mida muidu iga päev kohapeal näha ei saa.

Näiteks saab vaadata ülikooli raamatukogus hoiul olevat Aleksandr Puškini surimaski ning haruldasi raamatuid.

«Internetti pandud videotega on sageli nii, et neid ei ole võimalik tagasi kerida, aga virtuaaltuur on selles mõttes unikaalne, et see on nagu elektrooniline raamat. Sa võid seda vaadata ja uurida, vahepeal kinni panna ja siis uuesti lahti teha. Iga kord võid sealt midagi uut leida – fotod, taustinfo. Ja kõike saad uurida objektide kaupa,» kirjeldas Maiste ning pakkus, et kui põhjalikult süveneda, võiks tuuri läbimine võtta mitu päeva.

Virtuaalse jalutuskäigu teostas OÜ VirtuaalStuudio ning selle valmimine võttis aega terve aasta.

Mahukas töö

«Iga 360-kraadise panoraami jaoks tuli pildistada 32 fotot, mis hiljem «kokku õmmeldi». Nii mahuka töö puhul tegime mitme panoraami jaoks ka topeltarvu fotosid, kuna parima tulemuse saamiseks on vaja pildistada õige valgusega. Esimesed fotod tegime eelmise aasta juulis. See on üks mahukamaid Eestis tehtud tuure,» ütles VirtuaalStuudio müügijuht Eva Lepik.

Kokku on tuuris kuus 20 fotost koosnevat galeriid, lisaks üksikud avanevad fotod vaadete sees ja tekstid kõikide hoonete kohta. «See oli päris raske töö. Nüüd tahame rahulikult vaadata, kui palju seda külastatakse ja milline on tagasiside. Ma ei julge lubada, aga tulevikus võiks interneti kaudu olla võimalik üle maailma vaadata ka ülikooli õppehooneid ja auditooriume,» rääkis Maiste.

Tuuri kogumaksumuseks kujunes üle 3000 euro (üle 50 000 krooni). Virtuaaltuur on nii eesti kui ka inglise keeles ja seda saab näha aadressil www.ut.ee/virtuaaltuur.

Ülikooli virtuaaltuur
• peahoone ja kunstimuuseum
• ajaloomuuseum
• vana anatoomikum
• tähetorn (lisandub sel aastal)
• loodusmuuseum
• botaanikaaed
• raamatukogu
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles