Pimeda peale jäänud Läti kalamehed eksisid Peipsil ära

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamees Peipsil. Pilt on illustratiivne.
Kalamees Peipsil. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Varnja kordoni piirivalvurid päästsid teisipäeval kompassita Peipsil järvele läinud ja suuna kaotanud kalamehed.


Teisipäeval, 29. märtsi õhtul kell 20.50 sai Varnja kordon teate Peipsi järvel eksinud kahelt Läti kalamehelt, vahendas Lõuna prefektuur. Selgus, et kalurid olid kaotanud Peipsil orientatsiooni ega leidnud teed kaldale. Õnneks oli neil kaasas laetud akuga mobiiltelefon ja nii saadi piirivalvuritega sidet pidada, märkis Varnja kordoni juht Olav Ojasaar.

Kordoni juhi sõnul kasutasid kalamehed järvel navigeerimiseks sõiduautojuhtidele tuttavat riistapuud – TomTom’i. «Kuna sel seadmel on energiaallikaks siseaku, mis peab ilma võrgutoiteta vastu maksimaalselt paar tundi, siis välitingimustes tühjenes aku loomulikult kiiremini,» tõdes Ojasaar.

Läti kalameestel jagus akut vaid nii paljuks, et lülitada seade korraks sisse ning sellelt mõned koordinaadid lugeda. Tagantjärele selgus seegi, et navigatsiooniseade ei jõudnud end lühikese aja vältel positsioneerida ning ekraanil kuvati aegunud ehk viimase levisoleku koordinaate.

Kalurid leidsid järvejäält karakati jäljed ning lootuses, et neid pidi võib kaldale jõuda, hakati mööda jälgi ka astuma.

Samal ajal tõusis järvel tuisk ning meestel kadus suunataju – liiguti sootuks vales suunas, eemalduti kaldast ning ühtlasi kaotati jäljed, mida mööda edasi liikuda. Pärast paaritunnist ekslemist kadus õngemeestel lootus kallas omal jõul üles leida ning helistati abipalvega Varnja kordonisse.

Kell 21.04 suundusid Varnja piirivalvurid mootorkelguga Peipsile. Tihenenud lumesadu ja alla nulli langenud õhutemperatuur ei toetanud kuidagi otsinguoperatsiooni. Kalameeste edastatud koordinaatidelt ei leitud kehvades oludes kedagi.

Tuli alustada laiemat otsingut. Kohati lumesadu hõrenes ning mingil hetkel märkasid kalamehed vilkumas piirivalve mootorsaani tulesid. Taas võtsid mehed kordoniga ühendust ning leppisid kokku, et annavad enda asukohast märku telefonidel olevate välklampide sähvatustega. Kell 21.45 leiti kalastajad üles.

Algselt öeldud koordinaatidest asusid eksinud 4,5 km ida pool, kaldast koguni 8 km kaugusel.

Kell 22.05 jõudsid piirivalvurid ühes kalameestega kordonisse. Viimased olid täie tervise juures ja arstlikku läbivaatust ei vajanud.

Vaatamata sellele tundsid mehed järvel olles tõsist hirmu oma elu ja tervise pärast ning kaldale jõudes kinnitasid mehed justkui ühest suust, et kompassita nad enam kunagi järvele ei lähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles