Tartu linnaraamatukogu hakkab laenutama e-lugereid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugerid
Lugerid Foto: SCANPIX

Tartu linnaraamatukogu tähistab 5.-9. aprillini kestva sünnipäevanädalaga raamatukogu asutamise 98. aastapäeva. Pidupäev toob kaasa kaks uuendust lugejateeninduses: algab e-lugerite laenutus ning käivituvad kaardimakseterminalid.


Raamatukogu teatel on sünnipäeva kultuuriprogrammis lisaks ka teatrietendus ja lugemissoovitused, esinevad kirjanikud Olev Remsu, Leo Kunnas, Piret Bristol, Veiko Belials ja Mati Soonik. TEA kirjastus esitleb uusimaid veebikeskkondi ning müüakse nii uusi kui kasutatud raamatuid.

E- raamatu lugerite laenutus algab 5. aprillil keskkogu tehnikakirjanduse osakonnas. Kuue lugeri hankimiseks eraldas linnavalitsus sihtotstarbeliselt 1000 eurot.

Elonexi lugereid laenutatakse välja seitsmeks päevaks. E-lugerid võimaldavad muuta kirja suurust, nad on kerged, kaaluvad alla paarisaja grammi ja võimaldavad seadmesse laadida sadu raamatuid.

Raamatukogus on lugeritesse laaditud nn klassikapakett - valik teoseid eesti ja maailma kirjandusklassikast, mille autoriõigused on vabad (st autori surmast on möödunud 70 aastat). Lugerites on olemas näiteks A. H. Tammsaare, E. Bornhöhe, A. Kitzbergi, välisautoritest W. Shakespeare’i ja O. Wilde teoseid.

Kui raamatukogu pakutud valik ei rahulda, võib lugeja osta endale ise e-raamatuid ja neid laenatud seadme abil lugeda. Kahjuks puudub hetkel Eestis võimalus osta uusi e-raamatuid raamatukogus laenutamiseks nii, et oleks garanteeritud autoriõiguste kaitse.

E-lugerite laenutamise näol on tegemist pilootprojektiga, mis peaks välja selgitama lugejate vajadused, raamatukogu võimalused ja tulevased koostööpartnerid.

Alates aprillist saab linnaraamatukogus tasuda viiviseid ja makseid kaardiga. Kaardimakseterminalid on paigaldatud keskkogu ajakirjanduse saali ja kolme harukogusse, igas laenutuspunktis seda võimalust siiski ei ole. Seni arveldati sularahas ja pangaülekandega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles