Ajaloolane tulistab Otepää auks maailma vanimat püssi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvatavalt maailma vanima tulirelva, Otepää püssi, koopia.
Arvatavalt maailma vanima tulirelva, Otepää püssi, koopia. Foto: Erakogu

Ajaloolane Ain Mäesalu demonstreerib Otepää sünnipäeva puhul ajaloolise Otepää püssi koopiat ning teeb sellest ka demonstratsioonlasu.


Otepää sai linnaõigused 1. aprillil 1936. Reedel, 75 aastat hiljem tähistab linn aastapäeva ajalookonverentsi ning kontserdiga, kinnitas valla kommunikatsioonijuht Monika Otrokova.

Mäesalu kinnitusel on Otepää püss maailma vanim tulirelv, mis pärit 14. sajandist. Seni peeti haakpüsside leiutamisajaks 15. sajandi esimesi aastakümneid, kuid selle relva uurimine võib pea peale pöörata kogu käsitulirelvade arenguloo.

Ajaloolase hinnangul võis püssi valmistada mõni Eestis tegutsenud relvameister.

Linna sünnipäeva tähistamine algab lasteaialaste kevadlauludega Otepää raekojas. Südapäeval algab ajalookonverents Otepää gümnaasiumis, kus ettekandeid Otepää ajaloost teevad lisaks Ain Mäesalule ka gümnaasiumiõpilased ajalooõpetaja Heivi Truu juhendamisel.

Otepää naisseltsi nukuring Nuustaku Nukk esitab gümnaasiumi eesti keele õpetaja Marika Paavo lasvastatud nukunäidendi Otepää muistenditest. Samal ajal on Otepää gümnaasiumis avatud õpilastööde näitus.

Linna sünnipäevale pühendatud kontsert algab samuti koolimajas kell 18, kus esinevad Otepää gümnaasiumi koorid, Eveko koor, kooli tantsijad, Pühajärve puhkpilliorkester, ansambel Relami. Toimub ka valla autasude kätteandmine. Tänavu pälvisid valla medali ettevõtja Elmo Parik, Pühajärve puhkpilliorkestri dirigent Arno Anton ja väliseestlane Paul Vesterstein.

Hiljem mängib tantsuks Rock Hotel, esinevad tantsuklubi Tango võistlustantsijad Veiko Ratase juhendamisel. Esineb ka noor mustkunstnik ja tsirkuseartist Samir Lahtinen Vihti vallast.

Linna sünnipäeval on külas ka sõprusvaldade Vihti (Soome) Ekerö (Rootsi) ja Toksovo (Venemaa) esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles