Loomerahvas trükib ise oma teoseid, nagu tahab

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gutenbergi Pojad on trükkinud print-on-demand-viisil kõigepealt Jõgevalt pärit, praegu Cambridge’i ülikooli järeldoktorantuuris tüvirakke uuriva Siim Pauklini värsikogu «Aheldatud Jõgeva», seejärel tartlase Priit Salumaa ja pärnaka (:)kivisildniku teosed.
Gutenbergi Pojad on trükkinud print-on-demand-viisil kõigepealt Jõgevalt pärit, praegu Cambridge’i ülikooli järeldoktorantuuris tüvirakke uuriva Siim Pauklini värsikogu «Aheldatud Jõgeva», seejärel tartlase Priit Salumaa ja pärnaka (:)kivisildniku teosed. Foto: Sille Annuk

Häda on ajanud loomerahva aeglaselt ja kallilt toimivate suurte kirjastuste asemel ise raamatuid välja andma ja trükkima. Selles on appi tulnud Eestis uudne raamat nõudmisel tehnoloogia.


Teisipäeval tutvustas Tartu kirjandusmajas osaühing Gu­­ten­­bergi Pojad korraga kuut samas mõõdus ja ühtmoodi materjalist kaanega liimköites raamatut.

Need olid valminud print-on-demand (nagu seda laias maailmas tuntakse) ehk raamat nõudmisel viisil. Viit neist oli vaid 20 eksemplari.

Gutenbergi Poegade omanik, kunstiteadlase haridusega Karol Kallas täpsustas eile, et tegelikult oli esitlusel seitse teost (üks on koos teisega samade kaante vahel). Esimesena neist valmis tema korteris Pärnus tegutsevas trükikojas Siim Pauklini haikukogu «Aheldatud Jõgeva».
Kõik seitse on toimetanud ja kirjastanud luuletaja (:)ki­­visildnik oma kirjastuses Ji.

Esitlusel selgitas ta uudse raamatute üllitamise viisi kasutuselevõttu asjaoluga, et suurte trükikodadega seotud kirjastused eelistavad tiraaže üle 300. Kuid ainult mõnda luuleraamatut ostetakse enam kui sada eksemplari. Raamat nõudmisel viisil saab aga vajadusel lisa trükkida kas või ühe raamatu kaupa.

Print-on-demand’i tehnoloogiat kasutab oma ruumides ka Tartu Ülikooli kirjastus, esimesena Emajõelinnas. «Tublid poisid!» ütles Gutenbergi Poegade kohta kirjastuse direktor Vaiko Tigane. «See tehnoloogia on tulnud, et jääda.»

Seitse teost kuues raamatus

Tartu kirjandusmajas esitleti osaühingu Gutenbergi Pojad toodanguna valminud kuut raamatut, milles on seitse teost:

• Siim Pauklin, «Aheldatud Jõgeva», luule

• (:)kivisildnik, «Liivlased ja saurused», luule ja fotod

• Priit Salumaa, «Viimased viisteist aastat», luule

• Kaido Tee, «Kohtunik Tupova paha päev», jutud

• Veiko Belials, «Sina ja vaikus ja pajud», luule

• Kaarel Kressa, «Vereurmarohumesi», ja Krafinna, «Teki all ja
köögikardinate taga», ühisraamat, luule

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles