Kakk kükitab kaupluses

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savanni-sarvnokk – lind, keda me ei tunne.
Savanni-sarvnokk – lind, keda me ei tunne. Foto: Margus Ansu

Tartu Lõunakeskuse loomakauplus paneb ahhetama. Eksootilised aarad, kakaduud ja papagoid pesitsevad seal kõrvuti hiiglasliku habekakuga. Puurides ronivad ringi suhtlemisaltid leemurid ja
ninakarud.


Zoo Planeti kaupluste direktor Igor Tamilin ütles, et need loomad ja linnud saali tagumises osas on ainult vaatamiseks ja imetlemiseks, mitte müügiks.

«Tallinnas on ju loomaaed, aga Tartus mitte,» põhjendab mees, kel on lemmikloomaärid mitmes Eesti linnas ja kes on just Tartus otsustanud väikese zoopargi luua.

Kõik on alles väga värske ja nii mõnigi asi vajab sisseseadmist. Paljudel puuridel pole veel silte, mis jagaksid infot selle kohta, kes neis elavad.

Eksootiliste loomade ja lindude näitamise mõte tekkis Igor Tamilinil sellest, et ta nägi, kuidas nädalavahetuseti seisavad terved pered ühe või teise puuri ees ja jälgivad nende elanikke lausa tundide kaupa.

«Mul on plaan läbi rääkida ka koolide ja lasteaedadega, et kutsuda neid meile loodusõpetuse tunde pidama,» ütleb ta. «Et lapsed õpiksid maailma loodust paremini tundma, mitte ainult pilte vaatama. See kõik on tasuta – pileteid me ei müü.»

Küsimuse peale, kas kõik nõuded, mis niisuguste loomade ja lindude eksponeerimisega kaasas käivad, on tal ikka täidetud, vastas Tamilin, et loomulikult – muidu oleks äri ju päevapealt suletud.

Keskkonnainspektsiooni looduskaitseosakonna juhataja Alar Soo selgitas, et loomaaiale esitatavad nõuded on hoopis midagi muud kui need, mis  zookaupluses.

«Seda ei tohi kindlasti mitte loomaaiaks nimetada,» rõhutas ta. «Mis loomade ja lindude näitamisse puutub, siis kõik paberid, mida me elektrooniliste kanalite kaudu oleme näinud, paistavad õiged. Poeomaniku vahepealse välismaal viibimise tõttu pole me veel saanud originaaldokumente kontrollida konkreetsete isenditega. Aga sellega tegeleme.»

Ka kinnitas Soo, et kõik Tartus näidatavad loomad ja linnud on tehistingimustes kasvatatud isendite järglased ega ole sisse toodud ei Aafrikast ega Austraaliast.

Soo arvas siiski, et mingeid küsimusi selline näitamine tekitab. «Eks see teenib ikka reklaami huvisid ning paneb inimesi igatsema järjest eksootilisemate moekaupade järele ning otsima võimalusi, kuidas oma unistusi teoks teha,» sõnas ta.

Igor Tamilin ütles ise, et tema kaupluse uued asukad on pärit peamiselt Hollandi kasvandustest. Küsimuse peale, kes on Igor Tamilin erialalt, vastas ta, et ärimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles