Täna tuleb naistel tulbiline ja roosiline päev

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jardini aianduskeskuse töötajad Liina Perve (vasakul) ja Karin Lepp tõid jahedast hoiuruumist välja meie naistepäeva lemmiklilled – tulbid. Jardinis puhkes sellel korral 8. märtsiks õitsele ligi 100 000 tulpi.
Jardini aianduskeskuse töötajad Liina Perve (vasakul) ja Karin Lepp tõid jahedast hoiuruumist välja meie naistepäeva lemmiklilled – tulbid. Jardinis puhkes sellel korral 8. märtsiks õitsele ligi 100 000 tulpi. Foto: Sille Annuk

Lillepoodnikud on viimastel päevadel jalad rakku jooksnud: tulpe, nartsisse, roose ja teisi silma rõõmustavaid õisi tuli tänaseks varuda suurte kastide ja lausa konteinerite kaupa. Pole ka ime, sest naistepäev on lilleärides suur müügipäev.


«Naistepäeval lähevad kõige paremini tulbid,» kinnitas Jardini aianduskeskuse töötaja Karin Lepp. «Ja kui päike hakkab rohkem paistma, hakatakse kohe ostma ka nartsissi. Aga peamiselt kingivad mehed naistepäeval ikka tulpe ja roose. Palju ostetakse siis ka õitsvaid potililli. Mehed ütlevad, et naine oli nii soovinud.»

Jardini aianduskeskus kasvatas tänavuseks naistepäevaks ligi 100 000 tulpi. «Kõige menukamad on punased, kollased ja kirjud tulbid,» märkis Jardini aianduskeskuse perenaine Janika Ilves. «Aga eks inimesed on erinevad ja kõigil on oma lemmikud.» Et võimalikult paljud inimesed Jardinist oma lemmiktulpe saaksid, kasvatati neid ligi 30 sorti.

Rõõmsad lilled

«Tulpe soovitakse valgest tumepunaseni,» ütles Tallinna lähistel Sakus tegutseva ASi Nurmiko juht Jaak Ungerson. «Pärast pikka talve meeldivad inimestele kõige rohkem puhtad kirkad värvid, näiteks punane, kollane ja roosa.»

Suur kodumaine lillekasvataja Nurmiko on naistepäevaks õide ajanud ligi miljon tulpi. Jaak Ungersoni sõnul ajatatakse Eestis jaanuarist aprilli lõpuni ligi kuus miljonit tulpi, neist kolm miljonit tulpi puhkeb õide Nurmikos. «Tulbid on rõõmsad lilled, on mõistetav, et neid pärast pikka talve kinkida soovitakse,» ütles ta.

Peale tulpide pakub Nurmiko naistepäevaks ka hästi minevaid priimulaid ja veidi ehk alla 100 000 õie nartsisse.

Väga kiire päev

Peale oma tulpide varus Jardini aianduskeskus 22 konteineritäit roose, hulga liiliaid, krüsanteeme ja palju potitaimi. «Naistepäev on väga suur lillepäev,» kinnitas Janika Ilves. Sama meelt on ka Jaak Ungerson ja OÜ Moone Lillepood juhatuse liige Anita Lood.

«Naistepäev on tõeline lillepäev,» ütles Anita Lood. «Teine väga suur lillemüügiaeg on suve hakul koolide lõpetamise aegu.» Ka Moone lillepoes on naistepäeval kõige nõutavam lill tulp, sellele järgnevad nartsiss ja roos. Pikemat juttu polnud Anita Loodil eile mahti ajada, sest järjekord ei paistnud kuidagi lõppevat.

«Lõikelille osas ei löö ükski teine päev naistepäeva üle,» muheles Jaak Ungerson. «Ja miks mitte naistele lilli kinkida, sest mis kevad see siis naisteta ja lilledeta oleks.»

Järgmine suur lilleostmispüha on tema sõnul emadepäev, aga siis kingitakse peale lõikelillede ka hästi palju istikuid.

Midagi igale maitsele
• Hästi lõhnav kevadlill nartsiss on küll paljude lemmik, aga Eestis seda lille aiandites talvel palju ei kasvatata. «Palju tööd ja vähe villa,» ütles ASi Nurmiko juht Jaak Ungerson nartsissi kohta. See tähendab, et kalli sibulaga nartsissi kasvatamine meie talves maksab üsna kena kopika. Nii tulebki suurem osa meid rõõmustavaid nartsisse Hollandist.
• Tulbi ja nartsissi kõrval läheb naistepäeval väga hästi kaubaks roos. «Euroopast tuleb Eestisse vähe roose,» rääkis Jaak Ungerson. «Lõviosa roosidest jõuab siia Lõuna-Ameerikast Kolumbiast ja Ecuadorist, palju tuleb ka Aafrikast.»
•    Lõikelillede kõrval on menukad ka potililled. Kodumaised kasvatajad on naistepäevaks õide ajanud priimulad. Nende kaugemates riikides töötavad kolleegid pakuvad meile vahelduseks ka siniste õitega ülast ehk anemooni.
•    Mis oleks veel parem kingitus kui Kagu-Aasia liigirikkasse taimeperekonda kuuluv õnnekann. Selle ilusa nimega ilusa taime veidi allapoole rippuvad kellukjad õied võivad olla liigist ja sordist sõltuvalt valged, lavendlikarva või kollakad.

Allikad: AS Nurmiko, Jardini aianduskeskus   
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles