Kunstnikku halvab vajadus olla ilmtingimata edukas

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Baskini selja taga laval on valge kanga all klaver.
Roman Baskini selja taga laval on valge kanga all klaver. Foto: Sille Annuk

Vanemuise mängukavva tuleb klaverikunstnik Leo Saalepi lugu, mille Eduard
Vilde kirjutas 99 aastat tagasi. Miks? Mis? Kas? Kes? Milline? Mida? Vastab lavastaja
Roman Baskin.


Miks võtsite lavastada just «Tabamata ime» ja miks just Vanemuises?

Et miks mitte näiteks Londoni kuninglikus teatris... Keegi pole viimasel ajal pakkumist teinud Briti saartele lavastama tulla – ma arvan, et sellepärast. Aga miks mitte Vanemuises teha, see on meeldiv koht! Ma ise pakkusin välja, oldi nõus.

«Tabamata ime» kuulub küll koolikirjanduse hulka, aga ikkagi: mis nüüd õigupoolest jõuab vaatajate ette?

«Tabamata ime» on traditsioonidega lugu, mille valmimisest saab järgmisel aastal 100 aastat. Eesti dramaturgiaklassika üks paremaid teoseid ja kõva pähkel, miks mitte jõudu katsuda. Selles on palju tänapäevaseid teemasid, millega haakuda.

Eeskätt on see kunstniku lugu, kunstnikuks olemise raskustest, edukompleksist, mis meid kummitab hommikust õhtuni ja mis meid sageli halvab ja lukku lööb. Lavastuse rõhk on põhiliselt selle peal.

Edu-teema on ette võetud ka Tartu Uue Teatri uusimas lavastuses «Edu». Kas siit võib teha järelduse, et edukaks olemise rõõm ja lõbu ning valud ja vaevad on meil praegu õhus?

Vabalt võib teha sellise järelduse. Eks me ürita ikka aja pulssi tajuda, ega me teatrit ju arhiivi jaoks tee.

Mis mees on teie lavastuses välismaalt koju tulnud klaverikunstnik Leo Saalep, keda kehastab Hannes Kaljujärv?

Saalep on mees, nagu on «Hamletis» Hamlet, kelle kaudu kogu intriig käima läheb. Tema kannatabki edukompleksi all. Iga hinna eest kuulsaks saamine, mõnes mõttes mulli suureks ajamine ja mulli lõhkemine – need on meile viimastest aegadest tuttavad asjad.

Ta on mees, kes põeb rahvushaigust: kui ambitsioon on suurem tegelikest võimetest, tekivad käärid, mis meid kurnavad ja väga sageli ka hävitavad, kuristik võimete ja soovide vahel on sedavõrd sügav. Meil on kavalehel Liivi moto «Ole sa ilus või ole sa kole, ükski mees enesest pikem ei ole». Eks seal see konks ole.

Kes on klaverikunstniku abikaasa Lilli Ellert, keda mängib Merle Jääger?

Lilli on projekti autor. Rahvusvaheline kuulsus Leo Saalep tuleb kodumaale kontserti andma – see projekt on Lilli Ellerti algatatud. Ta on naine, kes ei ole harjunud alt üles vaatama, ta tahab ülevalt alla vaadata. Tihnikus ei saa ta hingata...

Milliseks kehastab Eeva Marlandi teie lavastuses Liina Olmaru, kes on naasnud Vanemuise draamatruppi?

Peab tulema ikka teatrisse vaatama... Klassikaliselt on ta määratletud kui päikesenaine. Eeva juurest läks Saalep ära, sest ei saanud temalt geeniuseks olemise usku, Lilli käest sai. Aga sinna juurde tekkisid hädad, hingerahu kadus. See on keeruline psühholoogiline draama.

Teie eelmine lavastus Vanemuise väikeses majas oli «Lärmab ja veiderdab» aastal 2007.
Seejärel on Tartu lähedal mängitud menukalt teie kaht suvelavastust: «Vihurimäe» esietendus 2008 Alatskivil ja «Augustikuu teemaja» 2009 Varbusel. Mis on teil kavas eeloleval suvel?


Mängime Kurgjal edasi «Iha jalakate all», mis esietendus eelmisel suvel. Alatskivil etendame «Aiapidu», mida oleme mänginud Tallinna lähedal Ohtu mõisas. Tõenäoliselt tuleb üks lavastus lisaks.

«Tabamata ime»

• Vanemuise väikeses majas esietendub 19. veebruaril Eduard Vilde «Tabamata ime» (1912), mille teksti on tänapäevastanud Joel Sang.

• Lavastab Roman Baskin.

• Lavakujunduse autor Ervin Õunapuu, kostüümikunstnik Reet Aus, muusikaline kujundaja Tõnu Naissoo, valguskujundaja Martin Meelandi.

• Mängivad Hannes Kaljujärv, Liina Olmaru, Merle Jääger, Aivar Tommingas, Raivo Adlas, Kais Adlas, Marika Barabanštšikova, Liisa Pulk, Karol Kuntsel, Margus Jaanovits, Ott Sepp, Ao Peep, Külliki Saldre, Martin Kõiv ja Vilde Teatri näitetrupp.

• Ao Peep osales lapsnäitlejana Vanemuise eelmises, 1952. aastal Epp Kaidu lavastatud «Tabamata imes», kus Leo Saalepit mängis tema isa Helend Peep.

Allikas: Vanemuine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles