Tartu plaanib proovida lume sulatamist

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus
Lumekoristus Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Ligemale 4,5 miljoni krooni eest on Tartu linn juba lasknud lund tänavatelt ära vedada, kuid vedada tuleb veelgi.


«Praegune seis on selline, et suures osas on lume väljaveo ja teisaldamise tööd tehtud,» ütles Tartu abilinnapea Margus Hanson eile. «Ilmaprognoos näitab, et lähemal paaril nädalal ei peaks väga palju lund juurde tulema.»

Suurtes piirides 4,5 miljonit krooni on tema sõnul lume teisaldamiseks ja äraveoks selle talvega juba ära kulunud, seda lisaks korralisele tänavapuhastusele. Veel umbes poole miljoni krooni eest tuleks lund teisaldada, kui enam juurde ei saja.

Eilsel arutelul leidis raad, et on veel kohti, kus hanged on liiga kõrged, piiravad nähtavust ja need tuleks teisaldada – eriti väiksematelt tänavatelt väljasõitudel.

Juba paar nädalat on linnavõimud oodanud, millal jõuab Tartusse esitlusele lumesulatusmasin, et saaks proovida alternatiivi lume äraveole. Lumi sulatatakse masina umbes 50 kraadini soojendatud veesärgi abil.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et masina tarnijate väitel peaks kuupmeetri lume sulatamise hinnaks kujunema umbes 70 krooni (4,47 eurot), see on samas suurusjärgus lume äraveo hinnaga. Iseasi, et kütust kulub sulatamiseks rohkem, vähemalt Tartu tingimustes.

Linn tahab uut lumetõrjetehnoloogiat katsetada Pärna tänavas, kus lumi on vaalus, ja Vallikraavi otsas, kus on suur lumehunnik.

«Teatud piirides on see promoesinemine ja me ei pea maksma,» ütles Hanson. «Kui masin on kohal ja töötab hästi, teeme võib-olla veel eraldi otsuse selle rentimiseks.»

4,47 miljonit krooni
• Lume äravedu on Tartu linn tänavu talvel tellinud lisaks 4,47 miljoni krooni ehk 286 000 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles