Tartu vaksalis algaski ooteruumi ehitus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vaksalisse hakatakse ehitma ajutist ootesaali (pildil OÜ Vennad  Ehituse projektijuht Villu Kikerpill).
Tartu vaksalisse hakatakse ehitma ajutist ootesaali (pildil OÜ Vennad Ehituse projektijuht Villu Kikerpill). Foto: Sille Annuk / Postimees

Aastaid talviti Tartus perroonil lõdisema pidanud rongiootajad pääsevad juba paari nädala pärast köetud ooteruumi. Täna algas ehitusmaterjalide kohale toimetamine ja homme läheb ehitamiseks.

«Ärme nüüd soojakuks ka päris nimeta,» ütles Aivar Roosaar, kes on üldsusele tuntud kui Rein Kilgi arhitekt. «Küllatki väike ruum, aga katsume nii teha, et sobib ka pärast kogu jaama valmimist alles jätta. See saab ikka korrektne, viisakalt viimistletud asi.»

Mingit erilist sisekujundust perroonile avaneva ukse ja samas suunas vaatavate akendega ruum ei saa.

Seinad tulevad kahekordsest tulekaitsekipsist, mis jääb väljanägemiselt nagu oleks krohvitud. Tuleb küte ja valgustus ning istumiseks jaamahoone vanast ootesaalist pärinevad pingid.

Ülalpidamiskulud ebaselged

Kui esimene mõte oli, et ooteruum saab ajutise ukse, siis nüüdseks on siin suunda muudetud ja korraliku, originaalust jäljendava ukse tellimus sisse antud. Peale korrektsete uste tellimise on nõuks võetud ka hoone raudteepoolset seina edasi ehitada, et pilt saaks kenam.

Tähtaega Roosaar veel ei nimetanud, kuid kordas arvamust, et vabariigi aastapäevaks peaks töö kindlasti tehtud olema.

Jutt on ikkagi vaid pisikesest, 30-ruutmeetri suurusest toast.

Ajutise ooteruumi ehitamise kulud jäävad Rein Kilgi firma Elikante kanda. Ülalpidamiskulude osas veel kokkulepe puudub.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et tegelikult ei ole ka selge, kui suurest kulust jutt käib.

Igal juhul peavad tema sõnul selle küsimuse lahendama linn ja Edelaraudtee. Kui Edelaraudtee kaasa ei tule, on linn valmis kulutused enda kanda võtma. Edelaraudteelt eeldatakse tema sõnul aga vähemasti ooteruumi reisirongidega seonduva teabega varustamist.

Kuningriiklane Kalle Kulbok, kes oli ajutise ooteruumi avamise idee tagant tõukaja, oli täna pisut mõrude mõtetega: «Arengud on minu jaoks aeglased.»

Ta selgitas, et oleks osapoolte head tahet arvestades oodanud, et ehitus alanuks juba läinud nädalal, sest kui kevadel soojaks läheb, kaotab ooteruum aktuaalsuse. Igal juhul jägib asjade kulgu ja sekkub vajadusel Kulboki algatatud Vaksali Komitee.

Poliitikast ei pääse

Kuigi Kulboki algatuse realiseerimise juurde käis ka klausel, et ooteruumi avamisest hoitakse poliitika kõrvale, pole see kuigivõrd õnnestunud.

Nagu Roosaar märkis, on üks auväärne erakond jõudnud oma plakatid naelutada jaamahoone renoveeritud seinale.

Kilk märkis, et juba on jõudnud üks poliitik end pildile sättida, vaksalihoone uksenupp peos ja linnapea sai vaksali krundile plakati üles. «See oli minuga kooskõlastamata, aga heast huumorist pean lugu,» ütles Kilk.

Pikemalt loe homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles