Õppehoones koguvad vett ämbrid ja prügikastidki

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Salme 1a õppehoone kolmanda korruse arvutiklassis on monitorid kaetud kilega ja aknalaudadel püüavad kõikvõimalikud nõud laest tulevat vett. Häda põhjus on lumerookimisel viga saanud katus.
Tartu Ülikooli Salme 1a õppehoone kolmanda korruse arvutiklassis on monitorid kaetud kilega ja aknalaudadel püüavad kõikvõimalikud nõud laest tulevat vett. Häda põhjus on lumerookimisel viga saanud katus. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli õpetajate õppehoones, õpetajate seminarina tuntud Salme tänava majas jookseb katus läbi. Auditooriumid ja kabinetid on rõsked, vett püütakse kõikmõeldavate vahenditega.


«Momendil ei ole olukord väga hull,» ütles Tartu Ülikooli kinnisvaraosakonna haldur Toomas Kleimann eile lõuna ajal Salme 1a majas väikest ringkäiku tehes.

Aga hull on lugu ikka, sest Tartu Ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa sõnul on olukord selles hoones õppetegevuseks sobimatu.

Salme 1a maja 2000. aastal pandud katus hakkas vett läbi laskma eelmisel talvel. Tänavu leidis vesi tee katuse alt hoonesse jõulude ajal. Eile olid kolmanda korruse arvutiklassis monitorid kaetud kilega, aknalaudadel kogusid vett kausid, ämbrid ja prügikastidki.

Kabinetis 52A oli arvuti klaviatuurile kaitseks pandud froteekäterätik. Silma jäid ka veekogumiseks siia-sinna pandud laboritarbed ja tuhatooski.

«Siin hoones on tegu halbade asjade kokkusattumusega,» märkis Ääremaa. Äraseletatult tähendab see, et Salme 1a hoone katus on tõelise talve jaoks viletsalt tehtud, puudub soojustus ja tuulutus. Lisaks tõsiasi, et sel talvel kolm korda tehtud lumekoristuse käigus on katusekate viga saanud ja suurem läbijooks ongi suuresti sellest hädast põhjustatud.

Salme 1a maja vajab uut, veekindlat katust, mille ehitamiseks on vaja ligi 128 000 eurot ehk vanas rahas kaks miljonit krooni. Seni pole ülikool seda raha leidnud.

«Ühelt poolt polnud meil eelmise aastani külmi talvi, mis sellise läbijooksu probleemi tekitavad,» selgitas Ääremaa. «Teisalt on hoone tulevik selgusetu. Sotsiaal- ja haridusteaduskond on põhimõtteliselt nõus, et neile pole seda enam vaja, kui õppetöö korraldamiseks on olemas teine koht.»

Katuse möödapääsmatuks remondiks ülikool raha leiab. «Teeme kõik, et õppetöö saaks seal esimesel võimalusel jätkuda,» kinnitas Ääremaa.

Ülikool plaanib majast loobuda

Tartu Ülikooli kantsler Andres Liinat kinnitas eile, et keskpikas perspektiivis ei ole ülikoolil Salme tänava õppehoonet tarvis. Kas hoone võiks üleliigseks osutuda aasta, kahe või viie pärast, hoidus ta täpsustamast: «Ma ei julge öelda, see sõltub paljudest asjaoludest. See on suhteliselt spetsiifiline maja.»

Ühtki otsust, mis näeks ette hoone võõrandamist, ei ole ülikooli nõukogu veel teinud, kuid ülikool on vastu võtnud hoonestamise põhimõtted ja need näevad ette õppehoonete suuremat koondumist kesklinna ja Maarjamõisa.

Salme tänava õppehoone oli Tartu kommertskooli hoone, enne kui see anti 1944. aastal Tartu Õpetajate Seminari asemele loodud Tartu Õpetajate Instituudi käsutusse, mis pärast nime muutmisi sai uuesti Tartu Õpetajate Seminariks ning 2001. aastal liideti Tartu Ülikooli koosseisu.

Hoone valmis 1938. aastal Arnold Matteuse projekti järgi.

Millist tähendust omab võõrandamisotsuse tegemisel maja väärikas ajalugu?

«Tegelikult on meil kõik hooned väärikad, meil ei ole hooneid, mis ei ole väärikad,» vastas kantsler. (TPM)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles