Suhkruhaiged lapsed vajavad insuliinipumpa

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuliin..
Insuliin.. Foto: Reuters.

Ülikooli kliinikumi lastefond alustas annetuskampaaniat, mis on mõeldud diabeedihaigetele lastele insuliinipumpade ostmiseks.


Pump võimaldab annus-tada täpse koguse insuliini ning säästab last igapäevasest nõelaga süstimisest.

Praegu on Eestis üle 700 lapse, kes põevad diabeeti. Neist vaid 15 protsendil on võimalik kasutada insuliinipumpa – pump maksab 1200 kuni 2500 eurot, mis kroonides on 20 000 kuni 40 000.

Lihtsustab igapäevaelu

Lastehaigla endokrinoloogi Kaire Heilmani sõnul võimaldab insuliinipump ära hoida liiga väikse või suure suhkrusisalduse veres. Lisaks lihtsustab see sotsiaalset elu. Laps ei pea iga mõne tunni tagant otsima privaatset kohta, kus süstida. Ta ei pea ka enam sööma ainult väga täpset toidukogust.

Kuna suuremad lapsed suudavad toidukogust ja neis sisalduvat süsivesikute hulka ise jälgida, oskavad nad ka välja arvutada, mitu ühikut insuliini nende organism parasjagu vajab. Kui insuliinipump olemas, piisab vaid nupule vajutamisest.

Muidugi peavad veresuhkru taseme mõõtmiseks käepärast olema glükomeetri testribad või glükoosisensor.

Alex ja Birgita Eva

Lastefondi juht Küllike Saar ütles, et juba praegu on fond insuliinipumpade ostmiseks eraldanud 32 000 eurot ehk 500 000 krooni. Sellest jätkub aga vaid paarikümne seadme ostuks.

Annetamiseks soovitab Küllike Saar minna lastefondi veebikodusse www.lastefond.ee.

Esimesed lastefondi abiga ostetud pumbad jõuavad 11-aastase Ida-Virumaa poisi Alex Koddo ja 13-aastase Tartu tüdruku Birgita Eva Mägini jaanuaris.

Insuliinipumpade hankimist toetab samal ajal oma kampaaniaga ka firma Procter & Gamble.

Eesti laste ja noorte diabeediühing alustas diabeedihaigetele lastele ravitarvikute muretsemiseks annetuskampaaniat detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles