Lumi vajutas elumaja katuse sisse

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katusele kogunenud lumi võib ühel hetkel ehitisele saatuslikuks saada. Pildil lumine katus Viljandis.
Katusele kogunenud lumi võib ühel hetkel ehitisele saatuslikuks saada. Pildil lumine katus Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile õhtul vajus lume raskuse tõttu sisse elumaja katus Jõgevamaal Selli külas. Arstide hoole alla anti majas olnud voodihaige.

Häirekeskus sai eile kell 20.05 teate, et Selli külas on maja
katus lume raskuse all kokku vajunud ning nihutanud paigast maja konstruktsiooni, teatas Lõuna-Eesti päästekeskus.

Majas oli varingu hetkel kaks inimest, kes pääsesid vigastusteta. Päästjad tõid majast välja voodihaige inimese, kes anti kiirabi hoole alla. Teise majas olnud vanema inimese võtsid enda juurde sugulased.

Päästetööde juhi hinnangul olid maja katusekonstruktsioonid pehkinud ja lume raskus purustas need.

Hoonele ligipääsu raskendas üle poole kilomeetri ulatuses kinni tuisanud sissesõidutee. Sügavast lumest läbipääsemiseks kasutati mootorsaani.
 

Lumi ohustab maju

Tänavune erakordselt lumerohke talv valmistab palju muret majaomanikele.

Tehnilise Järelevalve Amet tuletab järjekindlalt ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks tuleb pidevalt jälgida katusele kogunenud lume kogust ning lumi ja jää õigeaegselt ära koristada. Katusekonstruktsioone võib märja lume korral ohustada juba lumekiht paksusega 0,3 m.

Liigne lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või nende osasid (varjualused, varikatused, karniisid), lameda katusega või väikese katusekaldega ehitisi (bensiinijaamad, spordirajatised, angaarid, estakaadid) ning vanemaid amortiseerunud ehitisi.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata katustel kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega.

Sellistesse kohtadesse kuhjub tuulega lund hangedena koguses, mille koormus võib mitmekordselt ületada katusele lubatavat lumekoormust. Samuti tuleks vältida lume ja jää kogunemist katuse räästarennidesse ning sadevee äravoolutorudesse ja -lehtritesse, kuna see võib kahjustada sadeveesüsteeme ning takistada katuselt sadevee ärajuhtimist.

Mida katusele kogunenud lume ja jää tõrjumisel silmas pidada:
• ohutuks liikumiseks katusel tuleb sinna paigaldada katusesillad ja -redelid
• tööde teostajatel peab olema nõuetekohane turvavarustus
• lume ja jää sulatamisel tuleb vältida keemilisi aineid ja tehnoloogiaid, mis võivad kahjustada katust või sadeveesüsteeme
• lume ja jää mehaanilisel eemaldamisel tuleb kasutada õigeid vahendeid, et vältida külmaga rabedaks muutunud katuse või selle katte lõhkumist.
• lumel ja jääl ei tohi lasta kukkuda madalamatele hoonetele ja inimeste liikumistsooni. Inimeste liikumistsoon tuleb tööde teostamise ajaks piirata ohutuslintidega.

Lume ja jää katuselt libisemise takistamiseks tuleks katusele paigaldada lumetõke.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles