Restaureeritud Zeissi teleskoop jõudis tähetorni tagasi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Tähetorni teleskoobi paigaldamine.
Pildil Fredrik Punga (all) ja Andres Juur (ülal).
Tartu Tähetorni teleskoobi paigaldamine. Pildil Fredrik Punga (all) ja Andres Juur (ülal). Foto: Margus Ansu / Postimees

«See on nagu kadunud poja tagasitulek,» lausus täna keskpäeval Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi projektijuht Viljar Valder ning aitas koos nelja mehega kinnitada saja aasta vanuse Zeissi teleskoobi toru ümber kanderihmu.

Veidi hiljem tõstis end kaks tundi tähetorni juurde manööverdanud kraana kolmemeetrise ja vaid 80 kilo kaaluva toru taeva alla ning juba hetke pärast laskus see läbi vaatlustorni katuseava oma õigele kohale tagasi. Ootamatuste vältimiseks oli torust eemaldatud lääts, mis annab teleskoobile 500-kordse suurenduse. 

Viimased neli kuud maailmakuulsat Zeissi teleskoopi restaureerinud Rünno Lõhmus hindas vaatlusaparaadi üldist seisundit heaks, aga kuna seda polnud kaua hooldatud, vajas mitu detaili taastamist.

«See on nagu autoga – kui ikka käigukastis õli ei vaheta, siis teatud hetkel see enam ei käi,» võrdles Lõhmus.

Ajaloolise teleskoobi torust avastati muu hulgas sõjaaegseid kuuliauke, millele joodeti nüüd plekist paigad peale. Viimati uuendati aparaati 1994. aastal, kuid nii põhjalikult pole teleskoopi restaureeritud. «Sellistel asjadel pole ju kasutusjuhendit. Palju avastasime alles töö käigus,» lausus Lõhmus ning lisas, et õnneks oskavad sakslased teha üsna loogilisi seadmeid.

«Ma julgen väita, et nüüd on see nagu uus,» ütles Lõhmus ning ei näinud probleemi, et teleskoop võiks kenasti vastu pidada ka järgmised sada aastat. Viimased 15 aastat on Tartu tähetornis vaadanud läbi selle teleskoobi tähistaevast üle 10 000 inimese.

Järgmisel kolmapäeval saab Tartu tähetorn 200-aastaseks. Aastapäeva tähistamine kulmineerub tuleva aasta 27. aprillil. Siis avatakse tähetorn ka muuseumi ja külastuskeskusena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles