Tartu tahab kesklinnale uut hingamist anda

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluootel Tartu raeplats.
Jõuluootel Tartu raeplats. Foto: Sille Annuk

Kaubanduskeskuste ja ülikoolilinnakute rajamine linnaserva muudab Tartu linnasüdame nägu. Kuidas kesklinna elu juurde tuua, peaks selgemaks saama kahe ja poole aasta pärast.


Just nii pikalt võtab Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul aega kesklinna üldplaneeringu koostamine, mis on  seekord plaanis ette võtta uutmoodi.

Kõigepealt on kavas kaardistada praegune olukord kvartalite kaupa – kui palju elanikke, milliseid ärisid, haridus-, teenindus- või meelelahutusasutusi on ja kuidas need toimivad.

Koostöö ülikooliga

Sellele järgneb Tamme sõnul kõige keerukam etapp, kus tuleb vastata küsimusele, milline on see kesklinn, mida tartlased vajavad ja tahavad. Alles sellele järgneks tavapärane planeeringu koostamine.

Tamm rõhutas mitmel puhul, et töösse loodetakse kaasata ülikooli teadlasi.

Tartu volikogu arutab kesklinna üldplaneeringu algatamist ja lähteülesande andmist selle neljapäeva istungil.

Kesklinna üldplaneeringu tegemise vajadusest on kõneldud pikalt, juba linna üldplaneeringu ülevaatamise järel leidis volikogu, et teema tahab tegelemist ja katse planeering algatada tegid sotsiaaldemokraadid.

On hulk teemasid, millele eelnõu koostanud linnavalitsus vastuseid loodab, ja teematõstatus osutab ka praegustele probleemidele ja puudustele.

Tuleb vastata küsimusele, kuidas mugavalt ühendada vanalinn ja uus linna keskus Turu tänava ääres.

Tuleb leida Riia-Turu ristmikul lahendus, et sujuks autoliiklus, aga samas saaksid ka jalakäijad vabalt liigelda kesklinna osade vahel.

Vastamist vajab, kuidas siduda hästi säilinud, kuid aktiivsest linnaelust kõrvale jäänud Laia ja Kroonuaia tänava piirkond ülejäänud vanalinnaga. Ka see, kuidas Emajõgi ja Toomemägi siduda tihedamini linnaellu.

Kesklinn kui kohtumispaik

Veel on kirja pandud, et tuleb arendada kesklinna, sealhulgas uue keskuse avalikku ruumi nii, et tähtsamad üritused toimuksid kesklinnas ning kesklinn säiliks eri vanuses ja eri huvidega inimeste peamise kohtumispaiga ja vaba aja veetmise kohana.

Eraldi on välja toodud vajadus lahendada parkimisprobleemid ja kesklinnas elamise soodustamise teema.

Nimetatud on ka, et kesklinnast peaks kujunema Lõuna-Eesti regiooni keskus.

Kesklinna ala piirid on määratletud Pargi, Aida, Emajõe, Paju, Pika, Sauna, Laia, K. E. von Baeri, Vallikraavi, J. Kuperjanovi, Pepleri ja Väike-Tähe tänavaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles