Karlssoni-kunstnik avas Tartus oma näituse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilon Wikland
Ilon Wikland Foto: Sille Annuk

Ilon Wikland, keda maailm teab kui Astrid Lindgreni raamatute üht viljakaimat illustreerijat, tuli eile Tartusse, et avada oma teoste väljapanek. Seda saab näha kümme päeva Kaarsilla kõrval ajaloolises pangamajas tegutsevas E-kunstisalongis.


Paarikümnest pildist on enamasti kõik valminud tänapäevaste aparaatide abil ehk giclée-tehnikas. Samalaadset näitust Ilon Wiklandi teostest on pakkunud Eesti ja Rootsi saatkonnad mitmel pool maailmas. Eile avatud väljapanekus on aga ka mõned sellised – näiteks Karls­son lendamas –, millele on värvid kandnud kunstnik oma käes olnud pliiatsite-pintslitega.

«Meie väljapanek pakub kõige suuremat rõõmu neile, kes on lapsepõlves Lindgreni raamatuid lugenud ja kes tahavad nüüd meenutada oma ilusat lapsepõlve,» ütles E-kunstisalongi perenaine Tiia Karel­son.

Oma sünnilinnas, millest ta lahkus tüdrukutirtsuna, viibib Ilon Wikland ka täna. Kell 12 saavad huvilised minna Tasku keskuse Rahva Raamatusse tema käest autogrammi küsima – näiteks varem ilmunud raamatutesse, aga miks ka mitte hiljuti trükitud suurde kalendrisse, mille kaanel lendab seesama ilus, tark ja parajalt paks mees oma parimais aastais, maailma parim Karlsson.

E-kunstisalongil on veelgi uudist. Nimelt algab seal 4. detsembril kell 16 kunstioksjon, sedakorda juba kahekümne viies. Oksjonit juhtival Mart Sanderil on välja hõigata ka Va­le­rian Loigu suur maal «Salong», mille repro on oksjoni kataloogi esikaanel. Ühtekokku läheb enampakkumisele 30 autori 41 teost.

Ja lõpuks: E-kunstisalong laieneb. Müügisaalile ajaloolises pangahoones tuleb eelolevast nädalast lisa Taskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles