Piiskop andis Peetri kogudusele reliikviad

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Välis-Eesti piiskopkonna piiskop Andres Taul.
Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Välis-Eesti piiskopkonna piiskop Andres Taul. Foto: Raimu Hanson

Tartu Peetri kogudus on rikkam ajaloolise armulauakarika ja ristimisvaagna ning nende üleandmisel kaasnenud ilusate hetkede poolest. Kirikuriistad tagastas pühapäeval jumalateenistusel Toronto Peetri koguduse õpetaja, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Välis-Eesti piiskopkonna piiskop Andres Taul.


Päev varem oli ta Tallinna toomikirikus alla kirjutanud kodu- ja väliseesti luteriusu kirikute ühtsuse taastamise lepingule. Oma käe pani taasühendamise paberile alla ka EELK peapiiskop Andres Põder. Ühinemisläbirääkimisi oli peetud peaaegu 17 aastat.

Armulauakarika ja ristimisvaagna oli Vene vägede pealetungi eel aastal 1944 Tartust ja Eestist lahkudes kaasa viinud Andres Tauli isa Jaak Taul, kes oli siinse Peetri koguduse õpetaja.

Karikas oli Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Toominga andmetel tarvitusel nii Londoni eesti koguduses kui ka Toronto Peetri koguduses, kus Jaak Taul pidas aastakümneid hingekarjase ametit. Ristimisvaagna hoidis alles ja tuli Tartusse üle andma Jaak Tauli tütar Tiina Taul, kes elab Londonis.

Pärast reliikvia staatuse omandanud esemete tagastamist pühapäeval allkirjastasid Toronto Peetri ja Tartu Peetri kiriku esindajad sõpruslepingu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles