Eestlased piketeerisid Ungaris vangistatud ämmaemanda toetuseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus sünnitanud pered kogunesid 6. oktoobril Tartu Raekoja platsile, et avaldada toetust Ungaris kinni peetud ämmaemanda Agnes Gerebi toetuseks.
Kodus sünnitanud pered kogunesid 6. oktoobril Tartu Raekoja platsile, et avaldada toetust Ungaris kinni peetud ämmaemanda Agnes Gerebi toetuseks. Foto: Lauri Kulpsoo

Ungari võimud mõistsid vangi ämmaemanda Agnes Gerebi, kes käis abis kodus sünnitanud naisel. Tartus ja Tartumaal kodus sünnitanud perekonnad ning nende lapsed kogunesid laupäeva hommikul Raekoja platsile, et avaldada Gerebile toetust.


Lapsed koduseinte vahel ilmale aidanud perede kinnitusel on kodus sünnitamisel abi andmine ka Eestis õiguslikult reguleerimata valdkond. Meelt avaldama koguneti muu hulgas ka oma ämmaemandate toetuseks, et nendega midagi sarnast ei juhtuks, märkis teiste seas Raekoja platsile tulnud Mari Hanson.

Piketeerijad avaldasid arvamust veel selleski küsimuses, et Eesti võiks panna paika kodussünnituse regulatsioonid. Nii ei satuks meie riigis tegutsevad ämmaemandad säärasesse olukorda.

Politsei pidas Gerebi Budapestis kinni 5. oktoobril vahetult pärast seda, kui ta oli andnud abi kodus sünnitanud naisele. Ungari seaduste jäikus on põhjustanud pahameelepuhanguid ning toetusaktsioone Gerebile kõikjal maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles