Küüni tänav uhkeldab promenaadina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Lihtne on kokku arvata, kui palju läks maksma Küüni tänava promenaadiks kujundamine.


Selliseks, et vastu vaatab märke ja kihistusi eri aegade Tartust. Märksa keerulisem on linnaametnikel vastata, kellele peaks langema aupaiste ja vastutus tänava kunstilise lahenduse eest.

«Autorite kollektiiv,» pakub linnakunstnik Tiit Kaunissaare, kes on valmis enese kanda võtma vastutuse kunagise kaubahoovi asukoha tähistamise idee eest. Nüüd näha olev metallplaatide ja LED-lampidega lahendus on aga juba kollektiivne looming.

Kaunissaare põrgatab küsimuse edasi linna arhitektuuriteenistusse ja nimetab arhitekte Tiit Silda ja Tõnis Kimmelit. Viimase järgi on ehitust korraldanud ametnikud mõnd lahendust naljatades kutsunud kimmelduseks. Põhiprojekti koostas Tinter Projekt ning erilahendusi aitas välja mõelda disainibüroo Keha 3. Kultuurilaeva kavandasid skulptorid Jaanika Kolk ja Bruno Kadak.

Ehituse tehnilise poole eest vastutavatel ametnikel on käes viimased kibedad päevad: just täna läheb vastuvõtukomisjon tänavat takseerima. Linnamajanduse osakonna asejuhataja Andres Pool ütleb, et sabasid ikka jääb. Kindlasti on mõni kivi veel viltu, mõni kaev vajab sättimist, haljastustöid jääb kevadesse ja miljonikemmerg valmib alles jõuludeks. Selle aluse tegemist võivad linlased praegu käia uudistamas.

Sabasid on sellestki, et kino Apollo kunagisele asukohale tellitud ja korraks paika tõstetud lauad-toolid osutusid praagiks, linn saatis need tehasesse tagasi.

Tuleval suvel saab Uueturu otsas olev kultuurilaev naabriks veevõtukoha, mille on lubanud rajada Tartu Veevärk.

Uusi rattahoiukohti on hulgi, kuid  jalgrattatee jutte 20 meetrit laiale tänavale enam ei tule – ehk mahub selletagi. Jalgrattalinnas Uppsalas tuleb sellisel promeneerimisalal ratast üleüldse käe kõrval lükata, tõdeb Pool.

Küüni tänava teise etapi ehitus arvudes

• Vastvalminud tänavalõigule laoti 8000 m2 sillutist ja 573 meetrit äärekive. Munakivisillutist laoti 271 m2.

• Istutati 10 uut pärna, külvatakse 255 ruutmeetrit muru.

• Paigaldati seitse kahe meetri pikkust istepinki, 33 meetrit istepinke kaubahoovi platvormile ja 12 istumislavatsit. Endise kino Apollo asukohale tuleb kolme laua äärde seitse istet.

• Erikujundusega prügikaste sai tänavale 10.

• Kaubahoovi sammaste asukohti valgustab 36 LED-lampi, jõekääru kunagist asukohta
39 lampi.

• Tänava kõige kallim üksikobjekt on isepuhastuv ühekohaline avalik käimla, mis maksab koos paigaldusega 1 406 124 krooni.

• Arheoloogilistel kaevamistel uuriti läbi 150 kuupmeetrit pinnast. Kirja pandi umbes 2500 leidu, peamiselt keraamikakilde. Muid ilusaid leide – sõrmuseid, lauamängunupp – oli saja ringis.

• Küüni tänava Poe-Riia lõigu hind oli 8,2 miljonit krooni. Ehitas Sahkar TT. Küüni tänava ehitamine jalakäijate promenaadiks maksis kokku ligi 17 miljonit krooni, millest suurem osa tuli EASi linnaliste piirkondade arendamise meetmest. Tartu linna omaosalus oli
15 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles