Seltsid küsivad haiglahooneile riigi kaitset

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lina tänava ajaloolises haiglakompleksis säiliks detailplaneeringu kohaselt neli olemasolevat hoonet (kollased), neist üks ümbertõstetult. Lisanduks kolm uut maja Aleksandri tänava äärde, 7-korruseline büroomaja Turu tänava äärde ja Lina 11 pesuköögi fassaadi või selle osade säilitades ehitatav uus maja (punased).
Lina tänava ajaloolises haiglakompleksis säiliks detailplaneeringu kohaselt neli olemasolevat hoonet (kollased), neist üks ümbertõstetult. Lisanduks kolm uut maja Aleksandri tänava äärde, 7-korruseline büroomaja Turu tänava äärde ja Lina 11 pesuköögi fassaadi või selle osade säilitades ehitatav uus maja (punased). Foto: Arhitektuuriklubi

Kodanikuühendused teevad muinsuskaitseametile ettepaneku arvata Lina tänava ajalooline haiglakompleks riiklike mälestiste nimekirja.


Lina tänava kompleksi planeeringu avalik arutelu tõi esmaspäeval kokku paarkümmend inimest ja näitas, et vastuolud kodanikuühenduste tõekspidamiste ja ärimeeste soovide vahel püsivad.

Säästva Renoveerimise Infokeskuse nimel eile intervjuu andnud Lea Täheväli Stroh osutas, et linnavalitsus on tellinud hoonete tehnilise ekspertiisi, kuid kompleksil on ka suur kultuurilooline väärtus.

«Kompleks tuleb terviklikuna säilitada. Kui üht maja ümber tõsta, kahte lammutada ja vahele ehitada suuremahulisi hooneid, võib hävida miljööväärtus, mida arendaja lootis krunti ostes kaubaks teha,» ütles ta. «Tahaksime, et arendajad ja linnavalitsus saaksid aru, et kui kvartalile lähenetakse õigesti, väärtus säilib. Juurdeehitised tuleb allutada olemasolevale väärtusele, siis on kompleksil ka tulevikus väärtus.»

Kodanikeühendusi ajendab tegutsema see, et antud miljöökaitsepiirkonna staatus  kompleksi tegelikult ei kaitse. «Kinnisvara on ostetud koos üldplaneeringu ja miljööala tingimustega. Ärifirma peab tegema õige äriotsuse, mitte linn ei pea ettevõtte majandusolukorra pärast muretsema,» ütles Supilinna Seltsi esimees Mart Hiob, pareerides linna esindajate väidet möönduste vajalikkusest, et arendajal oleks huvi vanu maju lagunemisest päästa.

Muinsuskaitseameti arhitektuurimälestiste peainspektor Ilona Merzin ütles, et kui taotlus nendeni jõuab, tehakse esmalt ekspertiis, siis arutab asja ekspertnõukogu, lõppotsuse teeb kultuuriminister.

Lina tänava tüliõun
• Lina tänava endise haiglakompleksi seitsmest majast säiliks praeguste plaanide kohaselt oma kohal kolm, üks tõstetaks ümber ja ühest jääks alles fassaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles