Nagu pomm oleks plahvatanud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast õnnetust suurenevad maja vundamendis praod ning kandvast seinast langeb välja telliseid.
Pärast õnnetust suurenevad maja vundamendis praod ning kandvast seinast langeb välja telliseid. Foto: Risto Mets

Maja vappus ja klaasid klirisesid. Trepikoja täitis paks tolmupilv. Tartus Narva maanteel asuvasse elumajja põrutas esmaspäeva õhtul sisse purjus noormehe juhitud Mitsubishi väikebuss.

Eile õhtul kella poole üheksa paiku avanes Narva maantee 107 korteriühistu juhatuse liikme Pille Peterselli koduuks ning sisse astus tema poeg. Uks ei jõudnud veel sulguda, kui koridori poolt kostis suur pauk. Nii suur, justkui oleks põrand korraks jalge alt ära kadunud, kirjeldas Petersell.

Majaelanikud tõttasid trepist alla. Õue pidid nad minema aga hoone tagumisest uksest, sest trepikojas asus lömmi sõidetud auto nina.

Sohver raskes joobes

Avarii pealtnägijate kinnitusel kogus 18-aastase Rauno juhitud Mitsubishi Ujula Konsumi ringtee poolt Narva mäele sõites kõvasti kiirust. Ees sõitnud auto pidurdas, väikebussi juht pööras järsult paremale ning masin rammiski maja ukse maha.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel märkis, et väikebussis viibis kolm noormeest, kellest üks oli alaealine. Rooli keeras raskes joobes Rauno. Teda ootab ees kriminaalmenetlus ning karistuse määrab kohus.

Pärast õnnetust astusid noormehed omal jalal masinast välja. Vigastada sai vaid juhi kõrval istunud 19-aastane Sander, kes kõndis ise kiirabiautosse. Temagi pääses pärast esmaabi saamist kodusele ravile.

Maja hakkas vajuma

Kohtu määratav karistus pole aga joobespäi autot juhtinud noormehe ainus mure. Tõenäoliselt pöördub nii tema juhitud autot kui ka Narva 107 maja kindlustanud kindlustusselts kohtusse, et nõuda välja maja korrastamiseks kuluv raha.

Remondiga on korteriühistul aga tuli takus: ööga tekkisid vundamenti uued praod ning need muutuvad üha laiemaks. Telliseid kukub välja ka maja keskosa kandvast seinast. Hoone vajub.

Kui palju võib muinsuskaitsealuse 19. sajandi lõpus ehitatud maja remont maksma minna, ei osanud korteriühistu juhatuse liige esialgu öelda. «Ehitajad alles hindavad olukorda ja teevad kalkulatsioone,» märkis Petersell.

Esialgu sulgesid majaelanikud seinas haigutava augu plaatidega ning Ümarlaua baari omanik Rein Valge toestas ühe aknaava prussidega, et pidurdada välisseina vajumist.

Baar jätkab tööd

Ümarlaua baari omanikud Rein ja Anu Valge töötasid õnnetuse ajal baaris. Lisaks neile istus laua taga ka neli kundet.

Pärast pauku oli nendegi esimene mõte, et kärgatas pomm. «Või põrutasid kaks rekkat ristmikul kokku,» kirjeldas tol hetkel baarisaalis valitsenud tundeid Anu Valge.

Õue tormates märkasid Valged, mis oli juhtunud, ning Anu helistas häirekeskusesse. Politsei, päästeamet ja kiirabi jõudsid kohale mõne minutiga.

«Uksele on kirjutatud: astu sisse. Tema sõitis aga autoga sisse. Ja valest uksest,» püüdis Rein Valge raskes olukorras optimistlikuks jääda. Mure on aga suur, sest maja, mille keldris asub Valgete enda kätega rajatud baar, vajab kiiresti toestamist.

«Kui vähegi võimalik, hoiame baari lahti. Praegusel raskel ajal ei saa me endale sulgemist lubada,» tõdes Rein Valge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles