Auväärne Peetri kiriku orel jättis jälje plaadile

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Peetri kiriku organist Anneli Klaus on ühtlasi äsja tiraaþimisele saadetud plaadi toimetaja ja produtsent.
Tartu Peetri kiriku organist Anneli Klaus on ühtlasi äsja tiraaþimisele saadetud plaadi toimetaja ja produtsent. Foto: Sille Annuk

Tartu Peetri kiriku orel on teeninud mitut põlvkonda. Auväärse pilli 120. aastapäeva puhul valmib heliplaat, mille esitlus on kavas esmaspäeval.


Plaadilt saab kuulata Anna Humala, Elke Undi, Anneli Klausi ja Urmas Taniloo mängitud 12 helitööd, mis vältavad kokku tund ja 14 minutit.

Valik seitsmest aastast

Need kõik on viimase seitsme aasta jooksul salvestanud orelikunstnik ja muusikapedagoog Urmas Taniloo, kes nimetab helirežissöörina tegutsemist enese üheks suuremaks harrastuseks.

Kuidas kõlab Peetri kiriku orel? «Võrreldes Tartu teiste orelitega kõlab ta selgemalt ja läbipaistvamalt, samas on tal romantilisi registreid,» ütles Taniloo.

Sakslasest oreliehitaja Friedrich Wilhelm Müllverstedti (1834–1904) kätes aastal 1890 valminud pillil võib Taniloo hinnangul väga hästi mängida vanamuusikat. Nüüdisaegseid helitöid takistab edukalt esitamast jäigapoolne mehhanism.

Nädal oreliga

Suursuguse pilli 120. aastapäeva tähistamine algab eeloleva pühapäeva hommikul usupuhastuspüha jumalateenistusega. Seda saadab orelil Peetri kiriku organist Anneli Klaus, kes on ühtlasi nii plaadi toimetaja ja produtsent kui ka tähtpäevanädala üks põhikorraldajaid.

Esmaspäeval, kui kirikukalendris on kõikide pühakute päev, algab kell 19 CD esitluskontsert. Teisipäeval kell 18 saadab hingedepäeva palveteenistust orelil Merle-Linda Kangur ja kell 19 esinevad Tartu organistid Pauluse kammerkoori osalusel.

Kolmapäeval kell 17 tutvustab orelit kõigile soovijaile orelimeister Olev Kents. Neljapäeval kell 11 algab Ines Maidre meistrikursus tokaatamuusikast ning kell 19 annab ta sealsamas kontserdi «Tokaata horisondid».

Reedel kell 19 on manuaalide ja pedaalide taga orelikunstnik Sergej Tcherepanov Lübeckist. Tema juures käis Anneli Klaus oma organistioskusi täiendamas kolme kuu vältel. Ja nädala võtab kokku 7. novembri hommikul orelihelides jumalateenistus.

Sissepääs üritustele on tasuta. Oodatud on annetused, mis lähevad oreli eest hoolitsemiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles