Sõjajärgset Tartu linnaarhitekti meenutab näitus

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil omaaegne Tartu arhitekt Raul-Levroit Kivi.
Pildil omaaegne Tartu arhitekt Raul-Levroit Kivi. Foto: Sille Annuk

Täna kell 16 avab Tartu linnamuuseum näituse kauaaegsest Tartu arhitektist Raul-Levroit Kivist.


Muuseumi teatel kuulub Kivi (1920-2009) Eesti nõukogudeaegse arhitektuuri nimekamate esindajate hulka. Ta töötas Tartus üle 50 aasta, olles seotud sõjajärgse Tartu linnaehitusliku kujunemise ja linna hilisemate aastakümnete arhitektuuriga.

Kivi projektid järgisid nõukogude ajastu arhitektuurile omaseid norme, kuid ometi suutis ta nendesamade normide piires leida mitmeid põnevaid võimalusi.

Arhitekt oli tuntud ka kui visionäär, kes esitas perspektiivseid, tulevikku vaatavaid linnaehituslikke lahendusi Tartu kesklinna hoonestamiseks. Tema projekteeritud on mitmed Tartu märkehitised: Balti Kaitsekolledži ümbruse viiekorruselised elamud Riia tänaval, kino Ekraan, linna esimesed kõrghooned – Tartu ülikooli ühiselamud Narva maantee alguses ja tornelamu Anne tänaval Annelinnas.

Tema tähtsamate tööde hulka kuulub ka rida restaureerimis- ja rekonstrueerimisprojekte.

Näituse koostaja on linnamuuseumi teadur Eevi Kärdla, kujundaja Tiina Viirelaid. Avamisel jagab oma mälestusi arhitektist tema kauaegne kolleeg Udo Tiirmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles