Tartu lapsvaraste jõud ei rauge

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus.
Vargus. Foto: Lennart Rikk

Tartus tegutseb juba kolmandat aastat 15-liikmeline lapsvaraste jõuk, kelle süütegude hulk kasvab nii hulgalt kui raskusastmelt.

Lõuna prefektuuri ennetusteenistuse vanem Marina Paddar ütles ETV saatele «Pealtnägija», et Tartu lapsvaraste jõugus on nii poisse kui tüdrukuid vanuses 11-17-aastat ning nad panevad päevas toime suure hulga süütegusid, vahendas ERR Uudised.

«Kindlasti on terve hulk selliseid tegusid, mis meieni ei jõua ja mida me ei tea. Aga keskeltläbi ehk nagu nad ka ise on tunnistanud, panevad nad toime kuni 10 süütegu - kuritegu ja väärtegu päevas,» nentis Paddar.

Teadaolevalt on jõuk kasvanud välja kommivargustest, kuid nüüdseks teevad nad juba reaalseid kuritegusid ja varastamiseks kõlbab neile kõik - toidust alkoholini, jalgratastest rolleriteni, telefonidest sülearvutiteni ja muidugi raha.

Paddari sõnul on lapsvarastel väga vilunud vargusevõtted. «Kõik käib nii kiiresti, et inimesed ei saa ise arugi, et neilt midagi varastati,» tõdes Paddar.

Üks lapsvaraste ohvriks langenud naine kinnitas, et need lapsed ei ole sugugi rumalad ning on väga osavad ja lisaks väga head psühholoogid. «Nad tõesti oskavad nii tähelepanu kõrvale tõmmata, et ei oska kahtlustadagi,» nentis naine.

"Päevas on mitu juhtumit, kui pahalane tuuakse ühe teo pealt ja viiakse koju, antakse vanemale üle, kuid juba samal õhtul on ta uuesti politseimajas," kinnitas Paddar.

Tema sõnul tekitavad sellised juhtumid abituse tunde. «Miks ma seda tööd teen, kui ma ei näe tunneli lõpus mitte kübetki valgust. Mõne lapse puhul on see muidugi olemas ja ma näen seda muutust, kuid nad teevad seda rohkem nagu lõbu pärast ja see on täiesti mõistetamatu,» nentis ennetusteenistuse vanem.

Lõuna ringkonnaprokuröri Raul Heido sõnul teavad lapsvargad väga hästi, et alla 14-aastastele õigusrikkujatele kriminaalkaristuse kohaldamine on võimatu. «Võimalik on vaid alaealiste komisjoni saatmine ja loomulikult võtavad nad tihtipeale ka vanemate kaaslaste süü enda peale,» märkis Heido.

Tema sõnul on ka juhtumeid, kus kogu alaealiste varaste gruppi juhib eemalt alaealine, kes on juba üle 14 aasta vana. «Ja kui nad jäävad vahele, siis tõepoolest ei saa neile muud teha, kui nad ainult alaealiste komisjoni saata,» tõdes Heido.

Kuniks lapsed on veel alla 14-aastased, üritab neid iga hinna eest mõjutada politsei ja maavalitsuse alaealiste komisjon, mida juhib entusiastlik noorsoopolitseinik Marina Paddar.

Paddari sõnul saab alaealiste komisjon määrata üheksa mõjutusvahendit alates hoiatusest, sotsiaalprogrammidest, spetsialistide vestlusele suunamisest kuni erivajadustega laste kooli suunamiseni.

Tartu lapsvaraste bandest kaks poissi on juba suvest Tapa erikoolis. Viimase kahe kuu jooksul on alaealiste komisjon otsustanud Tapale saata veel neli poissi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles