Tartu Ülikooli raamatukogu digitaliseerimine kiireneb

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli raamatukogu.
Tartu Ülikooli raamatukogu. Foto: Margus Ansu / Postimees

Viimased kümme aastat kestnud Tartu Ülikooli raamatukogu digitaliseerimine saab nüüd õige hoo sisse, sest juba kuu aega on raamatuid lapanud, üles pildistanud ning arvutisse paigutanud Eesti esimene ja seni ainus digirobot.


Roboti biooniline sõrm suudab tõsta lehe ning hark pöörab selle teistpidi ja kaks fotoaparaati teevad lehekülgedest pildi, mis läheb otse arvutisse. Umbes 300-leheküljelise raamatu digitaliseerimine võtab aega umbes 40 minutit, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui uue aasta alguses saabub teine sarnane ligi miljon krooni maksev robot-skänner, läheb Tartu Ülikooli raamatukogus massdigiteerimiseks, mis raamatukogu direktori Martin Halliku sõnul tähendab seda, et raamatuid hakatakse digitaliseerima mitte ükshaaval, vaid riiulite viisi.

Martin Hallik avaldas lootust, et kui kõik kulgeb plaanipäraselt, siis viie-kuue aasta pärast võiks olla juba väga suur osa täna autorikaitse alt vabadest asjadest digiteeritud kujul saadavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles