Tartus esineb fagotivirtuoos Martin Kuuskmann

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fagotivirtuoos Martin Kuuskmann.
Fagotivirtuoos Martin Kuuskmann. Foto: Peeter Langovits

Kaks säravat tippinterpreeti Martin Kuuskmann ja Neeme Järvi ning Eesti esindusorkester astuvad reedel üles Tartus Vanemuise kontserdimajas.



Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri teatel soleerib Eino Tambergi fagotikontserdis üks tänapäeva mitmekülgsemaid fagotisoliste, Eestis sündinud ja kasvanud, nüüd juba aastaid peamiselt Ameerika Ühendriikides tegutsev Martin Kuuskmann.

Tema repertuaar hõlmab muusikat barokist džässini ning oluline koht on seal nüüdismuusikal – lisaks Eino Tambergile on talle fagotikontserdi kirjutanud Erkki-Sven Tüür, Tõnu Kõrvits, Christopher Theofanidis, Gene Pritsker, Charles Coleman, Gregor Hübner ja David Chesky.

Kuuskmanni esitatud Chesky fagotikontsert plaadil «Urban Concertos» (Chesky Records) oli 2007. aastal Grammy nominent parima nüüdismuusika teose kategoorias.

Tänu suurepärasele tehnikale, musikaalsusele ja eksperimenteerimisjulgusele on Martin Kuuskmann tõestanud, et fagott võib edukalt olla virtuoosne soolopill.

Kuuskmann ise leiab, et Eino Tambergi fagotikontsert on tulise tehnikaga, väga rütmikas ja samas ka üks meloodilisemaid ja ulatuslikumaid fagotikontserte üldse. Samuti on ta enda sõnul oodanud koostööd Neeme Järviga juba aastaid. «Olen väga elevil, et saan temaga ette kanda just Tambergi fagotikonsterdi. See saab olema sündmus.»

Kontserdi teises pooles kõlab Dmitri Šostakovitši mahuka sümfoonilise loomingu üks tuntumaid ja imetletumaid teoseid – 1937. aastal loodud Viies sümfoonia.

Juhatab ERSO peadirigent Neeme Järvi, kellele see on viimase 30 aasta jooksul kolmas kord anda Tartus kontserti koos ERSOga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles