Näitus muudab nähtamatu käe nähtavaks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali kesksel näitusel Y-galeriis on kõige suurem saal antud kunstiteosele-ettevõttele OÜ Visible Solutions, mis on jäädvustanud nähtamatu käe ka lipule.
Festivali kesksel näitusel Y-galeriis on kõige suurem saal antud kunstiteosele-ettevõttele OÜ Visible Solutions, mis on jäädvustanud nähtamatu käe ka lipule. Foto: Sille Annuk

Nagu orav rattas ilmub Y-galeriis vaatajate ette nähtamatu käsi, mis juhib meie igapäevast elu ja tegevust. Selle majandusteadusliku mõiste on tõstnud tähtsale kohale festivali «Art ist kuku nu ut» näitus.


Nähtavat kätt võimaldab kõikidel näha fotograafiataustaga kunstnike Karel Koplimetsa, Taaniel Raudsepa ja Sigrid Viiru kunstiteos-ettevõte OÜ Visible Solutions. Kolmik on saanud oma toodete väljapanekuks galerii suurima ruumi.

Näitusel «Lisa 6. Nähtamatu käe poliitika», mille on kureerinud Rael Artel, on nii kodumaist kui ka rajatagust tänapäevakunsti. Enamasti on need videos ja suuresti ühiskonnakriitilised.

Värskeim video on Flo Kasearu «Parim enne on möödas». 13-minutilises tööpuuduse teemalises teoses on kunstnikule abiks olnud näitlejad eesotsas Marika Vaarikuga ja kirjanik Andrus Kivirähk.
Kümne näitusetöö hulgas on üks selline, mida oli võimalik näha autoriga kokkuleppel vaid ühel korral. Inglise muusiku Phil Collinsi nimekaimu türgikeelse teose «Dünya dinle­­miyor» («Maailm ei kuula», 2005) vaatamiseks liikus kunstiseltskond üle tänava Athena kinosaali.

Peaaegu tunnises töös laulavad Istanbuli noored üksi või paari kaupa, kohmakalt ja sisemise kaasaelamisega inglise bändi The Smiths laule, taustaks fototapeet.

Näituselt Y-galeriis saab tasuta kaasa võtta mõni päev enne festivali ilmunud 116-leheküljelise trükise, mis on nii näituse kataloog kui ka tekstikogumik meie praeguse kunstielu ja -korralduse ning tulevikuväljavaadete teemal.

«See paneb küll minu kui Tartu noore kunstniku südame põksuma,» ütles raamatute illustreerimisega tuntust kogunud Marja-Liisa Plats.

Brošüüri «Art ist kuku nu ut. Tartu kaasaegse kunsti skeene subjektiivne uurimus ja lisad 2010» on koostanud festivali «Art ist kuku nu ut» peakorraldaja Kaisa Eiche ja kaaskorraldaja Rael Artel.

Näitust saab Y-galeriis vaadata 2. oktoobrini. Festivali hulka kuuluvad ka performance-kon­­verents Tartu Ülikooli raamatukogu konverentsikeskuses 2. oktoobril ning Tartu noore kunsti oksjoninäitus «Vali vitamiin» loomemajanduskeskuses.

arvamus

chaneldior
Kunstnik ja kirjanik

Sotsiaalkriitiline kunst nagu iga teinegi seisneb metafooride modelleerimises. Ses mõttes on sotsiaalkriitilise kunsti mõiste üleliigne ja tekitab pettepildi, justkui
eksisteeriks mingi kindel objekt või teemavaldkond, mis kunsti kahte lehte laiali lööb. Nii nagu on üleliigne ka selline kunsti mõiste, mis vastandub tegelikkusele ehk produtseerib seda.

Nähtamatu käe poliitika seisnebki paratamatu ja vääramatu tegelikkuse loomises. Teekond sellest eemale võib alata teatavast iiveldusest või tülgastusest, mida on kogenud igaüks ja mille taga ei osata aimata reaalseid, aga ületatavaid probleeme. Siit pärineb ka iroonia metafoor, mida «sotsiaalkriitilises kunstis», s.t ka kõnealusel näitusel kohata võib.

Nurgelist raevu sellelt näituselt ei leia, ilmselt ei teki seda ka vaatajas, ja mida üldse on peale hakata vihaga nähtamatu käe vastu, kui see käsi võib kuuluda igaühele?!

Marja-Liisa Plats
Kunstnik

Kogu näituse kohta ma ei oska veel kokkuvõtlikku arvamust ütelda, kindlasti pean veel vaatama. Nägin mitut asja, mille pärast ma kindlasti tahan tagasi minna – esimesel vabal hetkel.
Üks selliseid kõnekaid töid asub ukse lähedal vasakut kätt, kunstnik Duchampi tunnistajate sekti ajakiri.


Grigori Lotman
Kunstnik ja luuletaja 

Nii palju kui ma jõudsin näitust vaadata – tore! Phil Collinsi video on väga hästi tehtud, võiks ütelda, et see on isegi meistriteos.





 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles