Loomemajanduskeskus jäi sünnipäeval nimeta

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomemajanduskeskuse juhatuse liige Raul Oreškin näitas Kalevi 17 hoonet, millest küll vaid seinad ja mõned talad püsti, kuid Oreškini kinnitusel jäi sellest lammutustööde käigus rohkemgi alles, kui algselt loodetud.
Loomemajanduskeskuse juhatuse liige Raul Oreškin näitas Kalevi 17 hoonet, millest küll vaid seinad ja mõned talad püsti, kuid Oreškini kinnitusel jäi sellest lammutustööde käigus rohkemgi alles, kui algselt loodetud. Foto: Sille Annuk

Tartu Loomemajanduskeskus ootas tarkusepäevaks nimesid, et siis sobivaim keskuse esimesel sünnipäeval, 3. septembril välja valida. Paraku aga sadakonna pakutu seast parimat ei selgunudki.


Loomemajanduskeskuse juhatuse liige Raul Oreškin selgitas, et seitsmeliikmeline žürii küll püüdis sadakonna nime seast valida seda sobivaimat, kuid sellist, mis loomemajanduskeskust ja selle hooneid kõige paremini iseloomustaks, esialgu silma ei hakanud.

Nime otsiti kolmele keskuse hallatavale majale − Kalevi 13, 15 ja 17.

Oreškini sõnul pakuti nimesid, mis seostusid loomemajandusega või mille olid hoonetele andnud sealsed tuntud inimesed nagu doktor Pfaff ja Herbert Masing.

Samuti oli võõrkeelseid pakkumisi. Žürii ei pidanud aga neid eestlasele suupäraseks ning nii jäid ladina-, itaalia- ja hispaaniakeelsed variandid kõrvale.

«Ühte kompleksnime, mis oleks kuidagi neid kolme maja koos iseloomustanud ja kohese ahhaa-efekti tekitanud, ei olnud,» ütles Oreškin.

Sammastega loomekas

Väga kohmakas on öelda, et Tartu Loomemajanduskeskuse Kalevi 13 majas avatakse näitus või et loomemajanduskeskuse Kalevi 17 majas toimub kontsert, tõi Oreškin näite.

Kahetunnise koosoleku järel jõudis žürii seisukohale, et mõistlik oleks majadekompleksile anda nimi, mis tõesti ka loomemajandajate endi hulgas kasutusele läheks.

Žüriiliikmed küsisid ka praegu keskuses tegutsevatelt kunstiettevõtjatelt, kuidas nad jutu sees loomekeskust nimetavad. Endine Masingu maja, ainuke sammastega maja sel tänaval või lihtsalt loomekas, andis Oreškin ülevaate loomemajandajate kõnepruugis kasutatavast.

Valmis juba veebruariks

Kuna aga praegu käib tegevus kolmest majast vaid ühes − Kalevi 13, majad number 15 ja 17 on renoveerimisel −, saab nime kujunemisest rääkida ilmselt alles siis, kui kõigis majades elu sees.

Kalevi 15 hoone, mille vastu ajahammas on leebem olnud, loodetakse valmis saada eelseisva aasta veebruariks. Kalevi 17 majast on praeguseks püsti jäänud vaid seinad, põlenud taladele on metallist toed alla pandud ning suurema vihma eest kaitseb allesjäänut roheline present.

Oreškin märkis, et Kalevi 17 lammutustöödel suudeti majast päästa isegi rohkem, kui algselt loota võis. Hoone peaks valmis saama 2011. aasta oktoobriks.

Ühtekokku läheb hoonete Kalevi 15 ja 17 rekonstrueeri-mine ning majadevahelise pargiala korrastamine maksma 15 048 644 krooni: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt tuleb 8 954 392 ja Tartu linnalt kuni 6 500 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles