Tartu firma arendab e-raamatu tegemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indilo Wirelessi juht Marius Arras näitab iPadi ekraanilt kokaraamatut, millesarnaseid võib peagi igaüks oma lemmikretseptidest kokku panna.
Indilo Wirelessi juht Marius Arras näitab iPadi ekraanilt kokaraamatut, millesarnaseid võib peagi igaüks oma lemmikretseptidest kokku panna. Foto: Margus Ansu

Varsti võib igaüks teha muliseva kokaraamatu või liikuva joogaõpiku, sest Tartu ettevõttel Indilo Wireless valmib sügisel in­ternetiteenus, mille kaudu on multimeediaraamatute kirjastamine sama lihtne kui blogi pidamine.


«Mõnes mõttes on see revolutsioon, mis teeb varem mitusada tuhat krooni maksnud teenuse 100 dollari eest kättesaadavaks kõigile,» lausus Indilo Wirelessi juht Marius Arras.

Ta selgitas, et siiamaani on multimeediaraamatud olnud nagu käsitöö, mille kirjastaja ostab keskmiselt kolmesaja tuhande krooni eest mõnest arendusfirmast.  

Indilo Wirelessil on aga Ar­rase sõnul plaanis viia multimeediaraamatute kirjastamine massidesse tänu tarkvarale, mis võimaldab ka kõige tavalisemal arvutikasutajal ilma programmeerimisoskusteta oma raamat iPhone'ile, iPadile ning teistele Apple'i toodetele loetavalt kirjastada.

Ühe raamatu väljaandmine maksab 100 dollarit ning edasi on seda võimalik müüa Apple'i poes paari kuni paarikümne euro eest.  

Võimalus igaühele

«See tähendab, et koduperenaine saab oma retsepte müüa, koerakasvataja kogemusi jagada jne –  tavalised inimesed pääsevad oma raamatumõtetega avalikkusesse ja neil on võimalik teadmistega raha teenida,» rääkis Arras.

Seejuures pole Indilo Wire­lessi arendusjuhi Janek Priimanni selgitusel tegemist tavalise raamatu elektroonilise versiooni, vaid nii-öelda elava raamatuga, mille tekst on rikastatud videote, helide, muusika, fotode ja muude lisadega.

«Väga positiivne uudis, sest neid meediume, mis võimaldavad inimestele oma mõtteid jagada, pole kunagi liiga palju,» nentis kirjanik Sass Henno, kes ise on välja andnud e-raamatu «Elu algab täna».
Seda aga Henno ei usu, et tänu lihtsale tarkvarale hakkaksidki kirjanikud oma raamatuid ise kirjastama.

«Kirjanik võib ju mõelda, et kirjastaja on röövel ja kasulikum on raamat ise välja anda, kuid tegelikult kirjanik vajab kirjastajat, kes motiveeriks ja lõpuks ka sõbrad raamatuesitlusele kutsuks,» põhjendas Henno.
Tuhkatriinu ootel

IT-kolledži õppejõud Linnar Viik märkis, et kirjastamise massidesse viimise järel sünnivad õige pea mitmed tuhkatriinulood, kus näiteks lihtsa koduperenaise lemmikretseptidest tehtud multimeediaraamat osutub rahvusvaheliseks menukiks.

Sellele vaatamata teenivad Viigi hinnangul ka edaspidi kirjastamisest põhitulu suured firmad, kelle võimsa turundusmasina vastu tavalised inimesed ei saa, isegi kui multimeediaraamatu väljaandmine on väga lihtsaks tehtud.

«Uus aeg toob uusi võimalusi ja ajaga tuleb kaasas käia,» nentis kirjastaja Epp Petrone, kelle meelest ei kujuta e-raamatute lisandumine siiski ohtu trükiraamatutele.

«Paberraamat on ja jääb, e-raamatud lihtsalt täiendavad tavalisi raamatuid, mitte ei ole nende vaenlased,» lausus Petrone.

Indilo Wirelessi uue tarkvara käivitamine on firma juhi Marius Arrase kinnitusel lähikuude küsimus, mille nimel ettevõte praegu palehigis tööd teeb, et olla esimene, kes maailmas sellist toodet pakub.

«Kuna iPad alles tuli turule ja tehnoloogia on uus, ei ole keegi veel isekirjastamise platvormi ära jõudnud teha,» lausus Arras ja lisas: «Loodetavasti olemegi esimesed.»

Mis on multimeediaraamat?
• Multimeediaraamat on interaktiivne teos, mille teksti täiendavad videod, helid, pildid, muusika ja muud efektid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles