Koolitust saab ka kukrut kergendamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Neil, kes tahavad oma teadmisi täiendada, tasub olla tähelepanelik, sest käimas on registreerimismaraton tasuta kursustele, millest esimesed algavad juba täna.


Euroopa Sotsiaalfond ja haridusministeerium maksavad algaval semestril Tartus kinni ligi 50 koolitust, mis pakuvad teadmisi alates arvuti- ja keeleõppest kuni rätsepa- või metallitööni.
Kursustel ei saa siiski osaleda igaüks – koolitused on  mõeldud töötavatele inimestele ning iga kursus on loodud konkreetse sihtrühma konkurentsivõime suurendamiseks.

Kogemus vajalik
«Näiteks tekstiilist ja nahast suveniiride disaini puhul eeldame, et kursusele tulija tegeleb juba kunstiga, on kas käsitööõpetaja või kunstitootja, kes tahab oma sortimenti laiendada,» selgitas suurima koolitaja, Tartu Rahvaülikooli projektijuht Laura Breede.

Igal kursusele soovijal tuleb koos avaldusega esitada motivatsioonikiri, millest selgub, kas kandidaadil on esmased töövõtted selged või kuidas ta saab omandatud teadmisi hiljem oma töös kasutada.

Tartu katoliku kooli õpetaja Egle Israel näiteks loodab täna algavalt savi ja klaasi töötlemise kursuselt saada oskusi, mida tulevikus edasi anda  ka oma õpilastele. «Meil on koolis olemas savikoda, aga kuna pole juhendajat, siis mõtlesin, et võiksin äkki ise kunagi seal tunde andma hakata,» põhjendas Israel oma huvi kursuse vastu. Naine pani end kirja kohe, kui registreerimine algas.

Ehitusega leiba teeniv Maikal Pikalev aga teeb põhitöö kõrvalt iga päev ka puidutööd. «Mööbli kallal nokitsemine on mulle väga südamelähedane hobi. Kui saan teadmisi juurde, siis äkki julgen tuttavatele tellimustöid tegema hakata,» rääkis Pikalev, kes sai eelmisel nädalal napilt mööbli restaureerimise ja taaskasutuse koolitusele koha.

Kohtade täitumine on mõnel juhul aga lausa minutite küsimus. «Me avame kontori kell 9, ent telefon on punane juba kella 8st,» naeris Breede, kelle sõnul käib kirjapanek jupikaupa, sest kõiki huvilisi ei jõuaks korraga vastu võtta.

Õpe tööpäeviti
Rahvaülikooli 24 kursuse seast on sel aastal eriti menukad tänavu esimest aastat startiv äripinna kujundamise ja kasutamise kursus. «Päris kuum teema on olnud ka põhjalik lapsehoidja koolitus, kust on võimalik edasi minna kutseeksamile,» rääkis Breede.

Vabu kohti on rahvaülikooli kunstikeskuse koolitusjuhi Eva Krivonogova-Krosmanni kinnitusel veel aga näiteks meeste metallitöö ja valgustite ning venekeelsetele keraamika- ja lilleseade kursustele.
Kuna õpe on mõeldud tööalaseks täienduseks, toimuvad tunnid tööpäeviti.

Breede loodab, et tööandjad leiavad võimaluse lubada oma töötajatel koolitusel käia. «Te saate ju ELi raha eest koolitada enda personali, et nad oskaksid oma tööd paremini teha,» paneb ta ülemustele südamele.

kas teate

Tasuta kursused sügissemestril
• Tartus korraldavad tasuta kursusi Tartu Rahvaülikool, Tartu Haritlaste Liidu koolituskeskus, Tartu Keskkonnahariduse Keskus, Avatud Hariduse Liit, Tartu Maanaiste Rahvakool ja õppekeskus TÕRU.
• ESF-i ja haridusministeeriumi rahastatav koolitusprogramm kestab 2012. aasta aprillini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles