Vaataja rallib rahulikus linnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udusevõitu pildi Ahhaa elamuskino ekraanil muudavad ruumiliseks vaatajate ninale asetatud erilised prillid.
Udusevõitu pildi Ahhaa elamuskino ekraanil muudavad ruumiliseks vaatajate ninale asetatud erilised prillid. Foto: Margus Ansu

Tartu tänavatel ja teedel liikumist imiteeriva 4D-filmi «Segadusteleiutaja Tartus» mõju meeltele ja füüsisele võib võrrelda vendade Lumière´de katsetustega kino algusaegadel.



Vendade Lumière´de lühifilmide linastusel Pariisis aastal 1895 esitleti filmi, milles rong kihutas otse kaadrisse. Publik puges seepeale kartlikult pinkide alla, pidades filmirongi tõeliseks.

«Ma olen välisturistidele alati öelnud, et Tartu on aeglane ja rahulik 18. sajandi linn, kus inimesed liiguvad tänavatel aeglaselt ja rahulikult, ilma erilise kiirustamiseta,» ütles Hillar Palamets 2004. aastal tudengitele ja turistidele valminud filmis «Alma mater power Tartuensis».

Aasta hiljem lisas sama lause oma CDle «Süsteemsüsteem» muusik Chalice. Ja nüüd, 2010. aastal, on Ahhaa keskuses Hillar Palametsa sõnade sügavaim iva leidnud süsteemset ülekordamist tänu 4D-elamuskinole.

Platvormil turvatoolis istuvat filmivaatajat, kellel on ninal ruumilisuse illusiooni tekitavad prillid, kõigutatakse ja hüpitatakse hoogsalt üles-alla, kuni tema instinktiivsuse neljanda dimensiooni tšakrad tõelise Tartu tunnetamiseks avanevad kui lootose imetabased õied.

Just sellist imetabast illusoorsuse tunnet on kenasti väljendanudki MTÜ Kinoonud valmistatud 4D-film «Segadusteleiutaja Tartus», kus peale üllatuslikku Emajõkke paiskumist lastakse vaatajal avastada jõe mudasogasest põhjast veealuse vikerkaare all puhkavaid Kivisilla varemeid.

Sukeldumine ja sellele järgnev fantaasiarikas osa Toomemäe salakäikudest on teostatud 3D-arvutigraafika tehnikas.

Ülejäänud filmis toimuv, nagu tänavatel kihutamine ja ootamatud kokkupuuted inimestega, on üles võetud ruumi­li­sus­efekti ehk 3D-kaameraga reaalses Tartus.

Just need väikesed ja vallatud kokkupõrked linnatänavatel ja pargiteedel annavadki maksimaalse 4D-kinoelamuse.Näiteks kas või munakiviteel sõitmisele lisatud kinotooli värin tekitab palju suurema reaalsuse illusiooni kui mõne Ameerika suurkompanii toodetud samalaadse filmi ülikiire kihutamine.

Seepärast soovitaksingi kinokülastajal vaadata võrdluseks teisi Ahhaa elamuskino kavas olevaid efektseid rallifilme.

Väikest ja imelist Tartut tuleb hoida hellalt kui linnupesa. Ülikoolilinna tänavatele ei sooviks filmis «Segadusteleiutaja Tartus» kogetud segadust tekitavaid kihutajaid.

Sestap ongi hea, kui seesugused kihutamised jäävad saali, kus Kinoonude film mängib lustakalt ja tudenglikult vaataja meeltel ja illusoorsuse keeltel.

Seitse minutit filmi

• Seitsmeminutilise 4D-elamusfilmi «Segadusteleiutaja Tartus» (2010) on tootnud MTÜ Kinoonud koos­töös teaduskeskuse Ahhaa leiutaja Tanel Lin­na­sega.

• Režissöör ja 3D-operaator Hendrik Proosa, produtsent Richard Meitern.
Allikas: Ahhaa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles