Suvepilt: Elvas laulavad eesti lapsed Luksemburgist

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Ehrenpreis

Luksemburgi eesti seltsi ja Elva gümnaasiumi mudilaskoori lapsed on terve nädala harjutanud tuleva aasta koolinoorte laulupeo «Maa ja ilm» repertuaari.


Mõte korraldada Elva mudilaskoori ja Luksemburgi eesti laululaste ühislaager tekkis Luksemburgi eesti seltsi presidendil Margit Liivol juba paar aastat tagasi.

Kõik sai alguse sellest, kui eesti seltsi tuli lauluõpetaja Anneli Aken. «Tema käe all hakkasid lapsed saama professionaalset lauluõpet,» rääkis Liivo. Nii moodustus koor, mis esialgu laulis ühehäälselt.

Sealt edasi tekkis juba mõte leida endale sõpruskoor Eestis. «Tahtsimegi just sõpru kuskilt väiksemast kohast,» ütles Liivo. «Kuna osa vanemaid oli Elvast pärit, siis see andis omakorda tõuke.» Laager on suvel seetõttu, et siis ühtivad Euroopa koolide suvevaheajad.

Laagri korraldajad on Luksemburgi külalistele korraldanud mitu väljasõitu. Lapsed käisid näiteks Setomaal ja Kalevipoja Kojas, mis jättis neile eriti ereda mulje. Nii tutvuvad nad Eesti kultuuri ja ajalooga ning täieneb ka nende sõnavara.

Elva gümnaasiumi mudilaskoori poolt aitab lapsevanem Kadri Leetmaa. Tema arvates peaks lastele, kes lähevad välismaale, siiski uks tagasi Eestisse avatuks jääma. «Praegu ei oska need lapsed öelda, mis maalased nad on, laulukaare all saab neile kindlasti asi selgemaks,» loodab ta.

Nädala algul pani Anneli Aken lapsed paari nii, et iga Elva mudilane oli koos Luksemburgis elava lapsega. «Järgmisel hetkel olid nad kõik ninapidi koos ja mängisid kiige peal,» meenutas ta.

Anneli Aknale oli küllaltki hirmutav tulla lastega, kes on vaid ühehäälselt laulnud, läbi hammustama keerukat laulupeo repertuaari. «Õnneks on Elva gümnaasiumi mudilased meid väga palju toetanud,» rääkis ta.

Elva gümnaasiumi mudilaskoori juht Ehtel Kuldvere-Vent arvab, et neil lihtsalt ei jää muud üle kui raskete lauludega hakkama saada. Mõlemad lauluõpetajad kiidavad lapsi ja tunnistavad, et kõik sujub edukamalt, kui nad esialgu lootsid.

Luksemburgi ja Elva mudilasi ning Elva segakoori Ave saab laulmas kuulda homme Elva raekoja saalis kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles