Pokud jõuavad lõpuks ometi koju

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Pokumaal esietendub homme Edgar Valteri raamatu ainetel loodud näidend «Pokud jõuavad koju». Padasoomäe talu õuel selgub, kust ja kuidas pokud tulid ning kust nad endale meelepärase elupaiga leiavad.


Näitemängu lavastaja Margus Kasterpalu sõnul pole pokusid puudutavat etendust võimalik kuskil mujal teha. «Pokumaad, Edgar Valteri unistust, on realiseeritud juba mitu aastat ja praegu ongi see täpselt sellises seisus, et pokudel on aeg koju jõuda,» rääkis ta.

Pokumaa taluhoonete valmimine andiski Kasterpalule märku, et on aeg need eluga täita. «Matti Linno (näidendi peaosatäitja – toim) on seal käinud pokude kalendri tähtpäevi tähistamas. Ja ta rääkis, et lapsed muudkui küsivad, kus pokud on ja miks nad siin pole,» ütles Kasterpalu. «Sellepärast polegi, et nad pole veel koju jõudnud.»

Kasterpalu sõnul on nad väga rangelt Edgar Valteri raamatutes kirjutatut jälginud. «Me pole ise oma peaga midagi välja mõelnud,» rääkis ta. Aga mille pärast pokud üldse koduotsimise retke ette võtsid? «Pokud läksid rändama, sest seal, kus nad elasid, muutus liiga kuivaks, seal ei saanud olla enam varbad vees, nagu nad aastasadu harjunud olid,» selgitas Kasterpalu ja lisas, et «Pokuraa-matus» on täpselt nii ka kirjas.

Vilde Teatri näitleja ning Puuko osatäitja Matti Linno sõnul on rolli sisseelamine küllaltki raske. «Puuko on selline omamoodi olemise ja mõtlemisega inimene, kes on üksipäini metsas elanud, ainult kassi, koera ja loodusega,» rääkis ta.


Peale selle on etendus täis ka üllatusi ning kõike seda arvestades loodab Linno oma tegelaskuju mängimisega hästi hakkama saada.

Lastest koosnevale publikule on Linno sõnul kõige keerulisem esineda. «Lapsed on kõige tänuväärsem, samas kriitilisem publik. Peab ikka kõvasti pingutama,» ütles ta. Linno öelduga nõustub ka Kasterpalu: «Lapsed ei salli valet.»

Näitemängule kirjutasid Toomas Lunge ja Leelo Tungal neli laulu. Viiskümmend aastat laulmisega tegelenud Linno on etenduse muusikalisest poolest vaimustuses.

«Leelo Tungal on ni2ivõrd hea luuletaja. Mina, kes ma nii väga nooti ei tunne, loen tema luulet ja selline tunne tuleb peale, et võiks isegi viisi kirjutada,» ütles Linno. «Ja teades-tundes Toomas Lunget, pole mingitki kahtlust, et laulud on väga ilusad,» lisas ta.

Kasterpalu sõnul ühendab näitemäng kõikide osavõtjate sooje tundeid Edgar Valteri loomingu ning isiku suhtes. «Mina, Leelo ja Toomas olime Edgar Valteri head tuttavad,» rääkis ta. «Arvan, et me kõik aimame enam-vähem täpselt, mida oleks Edgar oma pokutegelaste olemises ise näha tahtnud,» ütles Kasterpalu.

Kas etendusega teeb Kaster-palu kummarduse vanameister Valteri mälestusele? «Edgari mõtteilm, tema elu põhiväärtused ja sõnumid, mida ta on oma teostesse kirja pannud – see on lihtsalt selline maailma nägemise viis, mis paneb järgima,» rääkis Kasterpalu.

Tema sõnul ei tähenda Valteri lahkumine meie hulgast seda, et samamoodi ei peaks enam maailma nägema. «Selles mõttes on see kummardus,» ütles Kasterpalu. «Aga ses mõttes see jälle kummardus pole, et ta kindlasti poleks tahtnud, et teda kummardatakse,» naeris ta.

Etendus Pokumaal

• 17., 18. ja 21.–24. juulini kl 14 ja 18.

• Mängitakse Padasoomäe talukohas, Pokukojast 60 m kaugusel.

• Kestus 1 tund ja 10 min.

• Etendusele tulijatel palutakse jätta oma transpordivahend Pokumaa parklasse, mis asub Pokuko-jast 500 m kaugusel.

• Pokumaa matkarajad on etenduspäevadel avatud kella 12ni. Pärast seda matkaradadele ei pääse.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles