Tartumaal ostetakse üha enam elamuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kinnisvaraanalüütiku Tõnu Toompargi andmetel kasvas elamute ostu-müügitehingute arv selle aasta esimesel poolel mullusega võrreldes 37 protsenti.



Toompargi andmeil tehti sel poolaastal elamutega Tartumaal 136 tehingut kogukäibega 148 miljonit krooni. Samal perioodil aasta varem tehti aga 99 tehingut kogukäibega 157 miljonit krooni.

«Selgelt võib öelda, et kevaditi majade ostmine-müümine aktiveerub,» märkis Toompark ning lisas, et selle aasta esimeses kvartalis sõlmiti Tartumaal hoonestatud elamumaaga 53 tehingut ning teises kvartalis juba 83 tehingut.

Mullune väiksem tehingute arv on Toompargi sõnul selgitatav eelmise aasta esimesel poolel majanduskeskkonna jahenemisest tingitud madalama tarbijakindlusega. Mullust kõrgemat käivet selgitas Toompark aga toona kõrgemate hindadega.

Samas märgib Toompark, et kuna osa elamuid võib asuda ka maatulundusmaal, ei pruugi maa-ametilt saadud andmed olla täielikud, ent peegeldavad siiski asjade seisu.

Annab kaubelda

Ober-Hausi kinnisvaraspetsialisti Sirje Tederi sõnul on praegu tegemist ostjate ülemvõimuga, sest kinnisvarafirmade pakkumised ületavad nõudlust. «Tartu linnas on praegu müügis ligi 350 maja, kuid tehinguid tehakse ligikaudu 10 korda kuus vähem kui perioodil 2004–2007,» rääkis Teder.

Tederi hinnangul on elamu hinnast võimalik alla kaubelda keskmiselt 20–40 protsenti. Samas sõltub palju ka konkreetsest majast ning enamik ostjaid lähtub hinna kauplemisel alternatiivsest kulust ehk sellest, kui palju maksab samasuguse maatüki ostmine ning maja ise ehitamine.

Sobiva leidmine on raske

Hoolimata suurest müügipakkumiste arvust on kinnisvaraspetsialisti Sirje Tederi hinnangul klientide ootusi ja soove majaostul raske täita. «Ostjate silmis on enamik maju spetsiaalselt müümiseks ehitatud ning sageli ka kaheldava ehituskvaliteediga,» märkis ta.

Tederi sõnul tahetakse enim osta maju, mis on heas seisukorras ja tervikuna elamiskõlblikud või siis vastupidi suurt remonti vajavad. Vahepealsed variandid on vähem nõutud.

Populaarsed elamuostu piirkonnad on Tartus Tammelinn, Tähtvere ning Ihaste. Eriti hinnatud on aga Tartu lähistel asuvad privaatsed kõrghaljastusega kohad, lisaks tõstab veekogu lähedus oluliselt kinnistu väärtust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles