Tartu Ülikoolis on praegu suurim tung arsti erialale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Tänahommikuse seisuga oli Tartu Ülikoolis enim sisseastumisavaldusi tehtud arstiteaduse erialal õppimiseks.

Arstiteadusele (359 avaldust) järgnesid populaarsuselt majandusteadus 258, õigusteadus 202, turismi- ja hotelliettevõtlus 136, eesti- ja soome-ugri keeleteadus 132 ja eripedagoogika 110 esitatud avaldusega.

Tartu Ülikooli pressiesindaja Mehis Tuisk rõhutas, et tegu pole kindlasti veel lõpliku ega tõese erialade järjestusega.

Tema sõnul kestab bakalaureuseõppesse vastuvõtt veel 16. juulini. Lisaks on umbes kolmandikul õppekavadest tarvis sooritada ka sisseastumiseksamid ning neile õppekavadele algab vastuvõtt 12. juulist.

Hiljem avaneva vastuvõtuga õppekavadest on tõenäoliselt populaarsemad psühholoogia, ajakirjanduse ja suhtekorralduse ning õpetajakoolituse õppekavad.

«Tartu Ülikooli vastuvõtupoliitika erineb oluliselt teiste Eesti ülikoolide omadest, mistõttu laekunud avalduste arv ei näita alati eriala populaarsust,» rääkis Tuisk. Ta seletas, et Tartu Ülikooli vastuvõtt on valdavalt lävendipõhine, mitte paremusjärjestusel baseeruv. Seetõttu ei esita oma avaldusi sugugi mitte kõik, kes sooviksid mõnele erialale sisse astuda, sest neil pole selleks vajadust.

Paremusjärjestuse alusel toimub Tartu Ülikoolis vastuvõtt vaid arstiteaduskonnas.

Lävendipõhise vastuvõtuga näeb üliõpilaseks pürgija riigieksamite ning erialakatsete tulemuste põhjal juba enne avalduse esitamist, kas ta pääseb soovitud õppekavale õppima või mitte. Kui üliõpilaskandidaadi tulemused ületavad lävendi, võetakse ta ka vastu.

Kui aga sisseastuja tulemused jäävad soovitud õppekava lävendist allapoole, ei võeta teda ülikooli vastu ning sel juhul pole ka avalduse esitamine vajalik. Nii ei pea tudengid erinevate paremusjärjestuste selgumist ootama ning saavad juba varakult teada, millised on nende võimalused Tartu Ülikoolis õppimiseks.

Tänahommikuse seisuga oli Tartu Ülikooli õppima asumiseks teinud avalduse üle 5500 üliõpilaskandidaadi, neist enam kui 3200 bakalaureuseõppesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles