Osalusskulptuur lubab tunda emaüsas hõljumist

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu teiste lõputööde puhul kaubahallis, oli ka Karin Strohmi installatsiooni «Ühemesilasemesipuu» kaitsmisel komisjoni selja taga suur summ huvilisi.
Nii nagu teiste lõputööde puhul kaubahallis, oli ka Karin Strohmi installatsiooni «Ühemesilasemesipuu» kaitsmisel komisjoni selja taga suur summ huvilisi. Foto: Margus Ansu

Kristina Viin kaitses eile oma diplomitööd. Ühel hetkel sai ta komisjonilt ettepaneku näidata, kuidas tööd kasutada. Nii ro­niski ta ümarasse skulptuuri, mis annab eda­si emakas hõljumise tunnet.


Enne komisjoni ja suures summas seisnud huviliste aplausi soovitas noor kunstnik oma osalusskulptuuri «In utero. Turvatunderuumid» sisemust proo­vida kõigil. Tema teos on üsna vastupidavast materjalist.

Esimene proovija oli komisjoni liige Christopher ­Hales. Tema rõõmus nägu punaka valgusega ümaras väheldases ruumis andis edasi olemise mõnu. Selja all oli tal pehme ase, mis loksub kilega kaetud vee pinnal. Kõrvus südametuksed ja vaikne veesulin.

Lõputöö kaitsmine läks Kristina Viina enda meelest paremini, kui ta oli oodanud. Avalikkuse ees tavaliselt häbelik tudeng tundis palju vaeva ja raha nõudnud teose juures end kindlalt ja loomulikult.

Mugav pesa

«Mind inspireeris psühhoanalüüsi teooria, mille järgi inimesel on sügav teadvustamata tung minna tagasi emaüska. Kuna see pole võimalik, siis inimene keerleb kogu elu mingites ihade ringis,» ütles ta. «Ühel hetkel mõtlesin, et teen sellise objekti. Põhiliselt on see ikkagi mugav pesa lõõgastuseks.»

Tartu Kõrgemat Kunstikooli (TKK) skulptorina lõpetav Kristina Viin on juba tundnud edu. Ta on osalenud näitusoksjonil «Akt!». Ilmunud on neli tema illustreeritud raamatut ja lisaks mõni õpik. Athena keskuses on täna viimast päeva näitus, kus teiste loomingu hulgas on tema autoportreed.

«Sisimas tunnen ennast vist kõige rohkem ikkagi graafiku või joonistajana,» ütles ta. «Mulle meeldib kõige rohkem joonistada automatistlikke seoseid, meeldib sürrealism.»

Pärast lõpuaktust kavatseb Kristina Viin veidi puhata. Kas ta seob oma tuleviku Tartu või mõne muu paigaga? «Ei tea kindlalt,» ütles ta. «Ma olen Võrumaa tüdruk ja natuke pelgan Tallinna, aga mõistlik oleks minna Eesti Kunstiakadeemiasse magistriõppesse.»

Kristina Viin on üks 51 tudengist, kes on oma õpingutes Tartu Kõrgemas Kunstikoolis jõudnud nii kaugele, et võib alates eilsest komisjoni ees oma teadmisi ja loomingulist lennukust näidata.

Kanep ja kuritöö

Teiste diskussiooni tekitavate tööde hulgas tuleb täna kell 9 Ci­na­monis kaitsmisele Tiit Joala dokfilm «Miks sai minust kurjategija?». Huvi tajumõjutajate vastu viis autori kanepiga katsetamise juurde ja seejärel Tartu arestimajja.

TKK tänavused lõpetajad kaitsevad oma töid kuni 15. juunini. Komisjonis on lisaks britt Christopher Halesile ka teine välismaalane – prantslane Serge Bis­muth. Mõlemad on osalenud õppetöös.

Lõputööde näitus «Lend 2010» on galeriis Noorus (Riia 11) avatud 31. juulini ning kesklinna kaubahalli esimesel korrusel 30. juunini. Kaubahalli tühjalt seisnud ruumide kasutuselevõttu ajutise näitusepaigana põhjendas rektor Vallo Nuust ruuminappusega galeriis Noorus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles