Saadjärvel alustab tööd Tartu Kalevi Jahtklubi purjelauakool

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjelaud
Purjelaud Foto: AFP / Scanpix

Homme, 8. mail kell 15 alustab Tartumaal Äksis Tartu Kalevi Jahtklubi Saadjärve baasis tegevust purjelauakool. Purjelaudade soetamist ning kooli loomist toetavad läbi MAK LEADER-meetme Euroopa Liit ja Eesti riik.

Tartu Kalevi Jahtklubi juhatuse esimehe Madis Tootsi sõnul oodatakse purjelauakooli noori, kellele kool oleks üheks alternatiivseks tegevuseks, samas ka vaba aja veetmise vormiks. Jahtklubi tahab noortele pakkuda võimalust tegelda oma kodukohas purjelauaspordiga, mis on seni eeskätt olnud rannikuspordiala.

«Treeningute eesmärgiks on tõsta treeningutel osalevate noorte spordimeisterlikkust sellisele tasemele, et osaleda tulemuslikult tiitlivõistlustel,» lisas Madis Toots.

Purjelauakooli loomine Saadjärvele 2010. aastal omab ka ajaloolist tähtsust - nimelt peeti nii Tartu kui Eesti esimesed purjelauavõistlused 35. aastat tagasi just Saadjärvel.

Tollane kohtunik ning tõenäoliselt Eesti esimese purjelaua ehitanud jahtklubi Merikotkas kommodoor Valdeko Säre meenutab: «1974. aastal juulis sattusid minu kätte Hollandist tehtud purjelaua joonised ning koos poja Meelisega hakkasime ehitama puitprussidest ja vineerist purjelaua keret. Esimesed purjed tellisime Tallinna Kalevi Jahtklubi purjetöökojast ning need said spinnakerimaterjalist ilusad puna-kollased. Augustiks oli meie purjelaud valmis. Lauaga proovisime sõita Külitse järvel. Kohe helistasime ka Eesti Televisiooni Tartu osakonda ning asjast oli huvitatud Lembitu Kuuse, kes lubas vaatama tulla. Mõne päeva pärast tuligi võttegrupp, ent nagu kiuste oli siis väga tuuline ilm. Siiski suutsime lõpuks teha ühe umbes 10-meetrise sõidu, mida näidati spordiuudistes.»


Samal ajal asusid endale purjelauda ehitama ka Säre klubikaaslased Einar Kõrvel, Roman Mugur, Enn Urbanik ja Tõnu Jõesaar. Nii oli 1975. aasta kevadeks Tartus viis alust, mida oli vaja võistlustes proovida. Tartu esimesed purjelauavõistlused peeti juuni alguses Saadjärvel, need võitis Tõnu Jõesaar.

Selleks ajaks olid purjetajad mujaltki Eestist endale purjelauad ehitanud ning juba septembris toimusid Saadjärvel esimesed Eesti purjelaua meistrivõistlused. Esimeseks Eesti meistriks tuli Ain Vilde.

35. aasta taguste sündmuste tähistamiseks toimub selle aasta 24.-25. juulil Saadjärvel üle-eestiline purjelaua 35. juubeli regatt.
Maaelu Arengukava meetmest LEADER toetust saanud projekti käigus muretsetakse Saadjärvele neli purjelauda ning kaheksa taglast.

Projekti kogumaksumus on 149 507 krooni, millest LEADER-meetmest tulev toetus on 119 619 krooni. Projekti raames teeb Tartu Kalevi Jahtklubi koostööd Eesti Purjelaualiidu ja jahtklubiga Merikotkas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles