Armutu aeg jätab tööta sadakond kalendritegijat

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahi külas kalendreid ja märkmikke tootnud Ajasto Eesti OÜ parkla oli eile autosid täis. Et tootmisdirektor ajas asju Tallinnas, siis Tartu Postimees tootmishoonesse ei pääsenud. Läbi klaasseina paistis, et ettevõttes käis kibe töö.
Vahi külas kalendreid ja märkmikke tootnud Ajasto Eesti OÜ parkla oli eile autosid täis. Et tootmisdirektor ajas asju Tallinnas, siis Tartu Postimees tootmishoonesse ei pääsenud. Läbi klaasseina paistis, et ettevõttes käis kibe töö. Foto: Margus Ansu

Ülehomme on viimane tööpäev Vahi külas vähem kui kaks aastat tegutsenud kalendritehase enam kui sajal töötajal. Nii suure hulga inimeste korraga töötuks jäämine pole Tartus tavaline.



«Nii on,» tõdes kalendritehase Ajasto Eesti OÜ juhatuse liige, ettevõtte tootmisdirektor Tau­no Mäesepp. Reedest, 7. maist on Ajasto Eesti kõik 104 töötajat koondatud.

Kalendritehas lõpetab töö emafirma, Soome ettevõtte Ajasto OY rahaliste raskuste pärast, selgitas Mäesepp.

Emafirmas alustati saneerimist aasta alguses, saneerimine tipnes müügifirmade mahamüümisega Saksamaa ettevõttele.

Kas koondamisraha on?

«Ajasto Eesti jäi müügitehingust välja,» rääkis Tauno Mäesepp. «Seni tootis Ajasto Diary Groupile enamiku kalendritest Ajasto Eesti. Uus omanik laseb kalendrid toota Saksamaal.»
Krediidiinfo andmetel Ajasto Eestil maksuvõlgu ja maksehäireid pole. Töö lõpetamiseks taotleb ettevõte kohtus pankroti väljakuulutamist.

«See ei ole tavaline juhtum,» kommenteeris Ajasto Eesti töö lõpetamist töötukassa Tartumaa osakonna koondamisele reageerimise meeskonna juht Reet Treial. «Tartus ja Tartumaal ei teki enamasti korraga nii palju töötuid nagu Ajasto Eesti puhul.»

Treiali sõnul on ettevõte töötajatele osa palgaraha võlgu jäänud. «Need summad ei ole paari kuu palga suurused, tegu on väiksema rahaga,» rääkis ta. «Inimesed on mures, sest ei tea, kas firma saab neile koondamistasu välja maksta või ei.»

«Me ei ole kellelegi palgaraha võlgu jäänud, maksame oma töötajatele viimase töötasu välja lähipäevadel,» kinnitas Mäesepp. Kuid kas ettevõttel on raha ka koondamistasude maksmiseks? «Seda me tõenäoliselt välja ei maksa,» kostis tootmisdirektor.

Kui Ajasto Eestil pole raha töötajatele koondamishüvitiste maksmiseks, siis tuleb pankrotihalduril taotleda töötukassalt tööandja maksejõuetuse hüvitust, rääkis Treial.

«Need summad, mida tööandja maksejõuetuse hüvitus ei kata, makstakse töötajatele võrdselt teiste võlausaldajatega pankrotivara müügist saadavast rahast,» märkis Treial.

Tuli, tegi ja läks

Ajasto Diary Group, millel on kliendid nii Soomes, Rootsis, Norras kui Baltimaades, ostis 2004. aastal Eesti suurima kalendri- ja koolipäevikute tootja Büroodisain OÜ ning koondas selle tootmise poole uue firma, Ajasto Eesti OÜ alla.

Kalendritehas avati Tartu külje all Vahi tööstuspargis 2008. aasta septembris. Ajasto Diary Group investeeris ettevõttesse ligi 100 miljonit krooni.

Suurem osa Ajasto Eestis trükitud kalendreid müüdi Põhjamaades, Eestisse jäi neist laias laastus vaid kümme protsenti.

Töötute hulk vähenes 

Aprill oli üle pika aja selline kuu, kus Tartumaal töötute read tavapärase pikenemise asemel kahanesid.

Töötukassa andmetel oli Tartumaal 29. aprillil tööta 11,1 protsenti tööealistest inimestest ehk 8038 naist ja meest. Aprilli esimesel päeval oli meil 344 töötut rohkem.

Kõige rohkem võtavad praegu ühe- või kahekaupa inimesi tööle väikefirmad ja mittetulundusühingud. Suurtest ettevõtetest on varem koondatuid hakanud tagasi võtma AS Hanza Tarkon.

Peale kalendrivabriku Ajasto Eesti OÜ eelmisel kuul Tartumaal suurematest koondamistest ei teatatud. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles