Noorte uurimissuundadest sai linnaaianduse kursus

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linna peavad ära mahtuma nii inimene kui loodus ning tuleb püüelda selle poole, et kõik end siin hästi tunneksid, leiab Eesti Maaülikooli magistrant Alice Oolo. Koos kaaslastega panid nad kokku kursuse, kus õpetavad linlasi eluslooduse abil enda heaolu parandama.


Oolo sõnul puutuvad inimesed linnas igapäevaselt kokku probleemidega, mis neid ärritavad, kuid nad ei saa aru, miks lahendatakse mõnda asja just nii. «Lihtne näide on lumised kõnniteed ja küsimus, miks neid tõhusamalt ei koristata? Panna piisavalt soola ja tee oleks puhas.» Aga ei saa, sest soolamisega tuleb pidada piiri. Teeäärsed puud soolamist ei kannata, end kaugemale nihutada nad samuti ei saa, selgitab Oolo.



Ja puudest on linnas palju kasu. Nad puhastavad õhku, pakuvad silmailu ning ka omamoodi turvatunnet. Kuna puud on vajalikud, tuleb neile pakkuda ka sobilikke kasvutingimusi. Kuidas seda teha, ongi magistrantide kursuse üks teema.



Katusaiad ja taimeseinad on linnades üha enam populaarsust koguvad aialahendused. Ei võta ära olulist ruumi aga täidavad peaaegu kõiki aia funktsioone. Võimalusi selleks pakuvad välja Anneli Kööba Orlov ja Reelika Rätsep.



Helen Hendrikson ja Karin Kapp räägivad öko- ehk alternatiivsetest murudest. Põnev uurimisobjekt on teraapilised aiad. Mida ja mil viisil ümbruskonda istutada, et sellel oleks ka rekreatiivne mõju, räägivad Einike Mõttus ja Alice Oolo. Muu hulgas tuleb kursusel juttu ka lõhnavatest aedadest.



Oolo lisas, et kõik need teemad pärinevad koolitajate endi uurimisvaldkondadest ning igapäevaselt jätkab igaüks ennast huvitavasse teemasse süvenemist.



Linnaaianduse teabepäevaga, mis toimub 14. mail, soovivad tudengid inimestele meelde tuletada ümbritseva keskkonna tähtsust ja anda edasi uusi teadmisi linnaaianduse erinevatest valdkondadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles