Naise sündi märkis paha ettekuulutus

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salme Toode 70 aastat tagasi.
Salme Toode 70 aastat tagasi. Foto: Erakogu

Täna saja-aastaseks saav Salme Toode igatseb seda, et saaks väljas käia, natuke aega pingi peal istuda ja päikesel pale peale paista lasta. Nii et kedagi paluma ei peaks.



Asi ei ole mitte selles, et Salme Toode oma kõrge vanuse tõttu seda ise ette võtta ei suudaks, aga linna sotsiaalkorter, kus ta teist aastat elab, asub Tartus Annelinna üheksakorruselise maja kaheksandal korrusel.

Sealt alla saamine on seotud kõigepealt liftisõidu ja õigete nuppude vajutamisega ning pärast üles tuppa saamine jälle uksekoodi kasutamisega. Seda viimast Salme Toode kõige rohkem kardabki.

Pealegi on Annelinn oma kõrgete majadega temale täiesti võõras ja harjumata paik. Kes teab, kas sealt pinkigi leiaks.

Salme Toode enda kodu asus Karlovas Lootuse tänavas. Sealt ta pidi keerukate asjaolude tõttu lahkuma.

Sünnipäevalaps on aga ometi rõõmus ja nii heas vormis, et juhendab, kuhu tulijad saavad oma mantli panna, ja ootab, kui külalised istuvad, ning alles siis istub ise.

Salme Toode vanematekodu asus Räpinas. Emal ja isal oli kokku kolm last – tema ja veel kaks poissi. Kui see tüdruk sada aastat tagasi sündis, oli päeval eriline märk küljes.

«Ma tulin siia ilma sünnimärgiga. Nii on mulle räägitud,» jutustab naine. «Üks mu käsi oli täiesti valge. Ja targad inimesed lugesid sellest välja halva ende. Mu kohta öeldi, et see laps karja ei lähe!»

Kõik kujunes aga hoopis teisiti.

«Mulle oli ette määratud pikk elu, selge mõistus ja kõva süda,» ütleb ta.

Salme Toodet ei ole mälu ega maailma asjadest arusaamine veel kunagi alt vedanud. Ka jaksu tal jagub, ta saab kõigega hakkama. Keedab supigi valmis, frikadellid teeb sisse ise.

Salme Toode ainuke tuba Annelinna üheksakorruselises majas on ehitud tikitud piltlinikute, heegeldatud pitside ja padjapüüridega. Küsimuse peale, millal ta viimati mõne niisuguse eseme valmis tegi, vastab Salme Toode, et ikka siis, kui veel noor oli – nii viie- või kuuekümneaastaselt.

Salme Toode on tüdrukupõlves 10 aastat taluteenija tööd teinud ning alates 23. eluaastast Tartus elanud. Siin abiellunud, hiljem kammivabrikus ja raamatukogus töötanud. Tal on 68-aastane poeg Mart, kes talle söögi koju toob.

Lapselapsi Salme Toodel ei ole, küll on aga teisi kaugemaid sugulasi ja ristitütar, kes kõik temast samuti väga hoolivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles