Pauluse kiriku tiibhoone taastus jõudis poole peale

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes turnis reede pärastlõunal Pauluse kiriku tiibhoone katuse all tellingutel, et tuua kõrgustest alla sarikapärg.
Kultuuriminister Laine Jänes turnis reede pärastlõunal Pauluse kiriku tiibhoone katuse all tellingutel, et tuua kõrgustest alla sarikapärg. Foto: Sille Annuk

Pauluse kiriku kilesse pakitud tiibhoone viimane uus sarikas sai läinud nädalal paika ja kultuuriminister Laine Jänesel tuli kõrge hoone katuse all tellingutel turnida, et sarikapärg alla tuua.


 «Ilm on päikseline ja mu meeleolu on päikseline,» ütles reede pärastlõunal peetud Pauluse kiriku tiibhoone sarikapeol kultuuriminister Laine Jänes. «Sarikapidu on ju nagu kevad, mis loob looduse uueks. Nüüd saab siin minna järgmiste töödega edasi.»

Päikselises tujus olid kõik sarikapeole tulnud inimesed, kes said aasta alguses ehitustandriks muutunud ligi 900-ruutmeetrises tiibhoones oma silmaga vaadata, mis on juba tehtud ja mis ees ootamas.

Sotsiaalkirik

«Üht-teist huvitavat on siit juba välja tulnud,» rääkis huvilistele krohvitolmustes ruumides väikese ringkäigu teinud Tartu Pauluse koguduse juhatuse aseesimees Priit Humal.

Tiibhoone esimese korruse ühes ruumis ilmusid lagedale värvirulliga seintele kantud viinamarjakobarad. Teises on värvi alt samuti üht-teist välja koorunud, kuid sellest on veel raske mustrit välja lugeda.

Tiibhoonesse tuleb nn sotsiaalkirik, selgitas Pauluse kirikut taastava sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld. Keldrikorrusele ehitatakse supiköök. Esimesele korrusele tehakse koguduse õpetaja ja raamatupoe ruumid.

Teise korruse kahte suurde saali tulevad seminariruumid ja nüüdisaegne köök. Viimases hakkavad kokad toitu valmistama nii supiköögis käivale rahvale kui ka tiibhoone kolmandal korrusel tööle hakkava lastehoiu-lasteaia mudilastele.

Suur töö seisab ees


Lisaks tiibhoone taastamisele ehitab AS Nordecon Ehitus praegu Pauluse kiriku tagaaeda maa alla kolumbaariumi ehk urnide matmiskohta. Töödeks kulub ligi 15,5 miljonit krooni. Tiibhoone valmib septembri lõpuks, kui Pauluse kogudus saab sada aastat vanaks.

Järgmisel aastal loodab sihtasutus alustada i-le punkti panemisega. «Vaja on panna kiriku põhiosale uus katus, remontida kiriku saal ning teha krüpti ja kolumbaariumi viimistlus,» loetles Süld.

Oma panuse andsid Pauluse kiriku taastamiseks ka ligi 250 inimest, kes laupäeva õhtul käisid seal heategevuskontserdil «Õige koja ehitaja». Kuulajad annetasid kohapeal 15 525 krooni, pangaülekannetega lisandus 5700 krooni.

Arhitekt Eliel Saarineni projekteeritud Pauluse kiriku pühitses 1. oktoobril 1917 sisse praost Greinert. Istekohti oli kirikus ligi kolm tuhat, koos seisjatega võis hoone mahutada kuni seitse tuhat inimest.

Kirik peaks lõplikult valmis saama 2013. aastal. Praegu on Pauluse koguduses ligi 1600 liiget, pühapäeviti käib jumalateenistusel üle kolmesaja inimese.

Pauluse kiriku ehitustööd
• I etapp ehk vundamendi- ja betoneerimistööd (2008–2009, AS Haspo): u 6 mln kr.
• II etapp ehk krüpti ehitamine (2009, AS Nordecon Ehitus): u 4,6 mln kr.
• III etapp ehk tiibhoone remont ja kolumbaa-riumi ehitus 2009–2010, AS Nordecon Ehitus): u 15,5 mln kr.
• IV etapp ehk kiriku uus katus, saali remont, krüpti ja kolumbaariumi viimistlus, sisustus: u 90 mln kr.
Allikas: SA Tartu Pauluse Kirik
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles