Galerii: Emajõgi viimase 50 aasta kõrgeimal tasemel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõgi 2010. aasta 7. aprilli õhtul Fortuuna tänava kaldapealsel. Suurvesi lõhkus jõekallast. Uuendustööd peaksid kalda suurvee vastu kindlustama.
Emajõgi 2010. aasta 7. aprilli õhtul Fortuuna tänava kaldapealsel. Suurvesi lõhkus jõekallast. Uuendustööd peaksid kalda suurvee vastu kindlustama. Foto: Tartu Postimees

Ööl vastu tänast tõusis Emajõe veetase Tartus veel kümmekond sentimeetrit, ulatudes juba kolm meetrit üle kokkuleppelise nullpunkti. Nii palju oli


jões vett viimati 1956. aasta suurvee ajal.


Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia instituudi andmetel oli veeseis Emajõel möödunud sajandil kõige kõrgem just 1956. aasta kevadel, mil vetevood erkisid koguni 345 sentimeetrit üle nullpunkti. Erakordne oli ka 1953. aasta, mil suurvesi ulatus 315 sentimeetrit üle nulli.

Lähemas minevikus oli Emajõel veetase kõige kõrgem 1999. aastal (291 sentimeetrit), kuid selle näidu ületas jõgi eile.

Tartus on Emajõe veeseisu mõõdetud aastast 1867. See on tähelepanuväärne aasta, kuna just siis registreeriti jõe absoluutne tõusurekord, kui eetase oli 6. mail 373 sentimeetrit üle jaama nulli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles