Emajõe tõus ületas kümnendi rekordi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe rand esmaspäeval. Julgemad ratturid said veel mööda rada sõita.
Emajõe rand esmaspäeval. Julgemad ratturid said veel mööda rada sõita. Foto: Kristjan Teedema

Viimati tõusid Emajõe vood 290 sentimeetrit üle kokkuleppelise nullpunkti 2005. aasta jaanuaris. Täna hommikul sai see tähis löödud, ent vesi jätkab kerkimist.


Selle aastatuhande esimesel kümnendil ei ole veel nii palju vett Emajões olnud. Veel pisut kõrgem oli veeseis 1999. aasta aprillis, mil automaatjaam näitas 297-sentimeetrist taset. On tõenäoline, et seegi number saab hommikuks löödud.



Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloog Ene Randpuu märkis, et tõus jätkub, sest veehorisont on tõusuteel ka Emajõge toitvates Võrtsjärves ning Pedja- ja Põltsamaa jões. Viimastele lisavad Pandivere kõrgustiku ja Endla soo suurveed 7-8 tõususentimeetrit ööpäevas. Samavõrra kerkib Võrtsjärv.



Ka Tartu linnavalitsus juhib linlaste tähelepanu sellele, et Emajõe veetase on tõusmas ning palub madalamates piirkondades elavatel tartlastel oma keldrid üle vaadata.



«Viimase kahe ööpäevaga on Emajõe veetase tõusnud 10 sentimeetrit ööpäevas. Prognooside järgi tõuseb veetase veelgi ja elanikud peaksid oma madalamates kohtades asuva vara üle vaatama ning kõrgemale tõstma. See puudutab peamiselt Supilinna ja Vana-Ihaste elanikke,» kinnitas Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak.



Päästekeskus soovitab üleujutuse ohualas elavatel majaomanikel sulgeda keldrite õhutusavad ja uksed-aknad nii, et vee juurdepääs oleks takistatud ning palub üle vaadata ka keldrites ja madalamatest kohtades olevad elektriseadmed, et need veega kokku ei puutuks.



Hädaabi numbril 112 tuleks helistada siis, kui tegemist on eluohtliku olukorraga, lisas Haak.



Tartu veebilehel asuvast

rubriigist

saab kontrollida ka oma kodu kõrgust merepinnast ning jälgida Emajõe veetase seisu ja soovitusi üleujutuse korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles