Plahvatusohtlik Poola kütuseveok toimetati Mustveest minema

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi-Tartu maanteel sõitis Mustvee lähistel teelt välja Poola päritolu gaasiveok.
Jõhvi-Tartu maanteel sõitis Mustvee lähistel teelt välja Poola päritolu gaasiveok. Foto: Lõuna-Eesti Päästekeskus

Kraavi sõitnud Poola gaasiveok tõsteti öösel ratastele ning transporditi esialgu asustusest eemale. Politsei eksperdid hindasid kraavist välja tõstetud haagise liiklemiseks ohutuks ning veok asus teele Poola suunas.



Öösel saabunud Poola omanikfirma sadulveok võttis metaanitisterniga haagise järgi ning asus teele Poola suunas, kus on võimalik gaas avarii teinud tsisternist ümber pumbata.

Sõidukit saadab piirile politsei eskort. Juhid väldivad marsruudil suuremaid asulaid.

Eile hilisõhtul saabus õnnetuspaigale Tartust eraettevõtte kaks kraanat ning Tallinnast kaitseväe rasketehnika, mille abil gaasitsisterniga veok kella 2.30 paiku taas ratastele tõmmati ja kraavist välja tõsteti.

Ratastel tsisternhaagise automaatsed kaitsemehhanismid on nüüd normaalses tööasendis ning gaasi paisumisel rõhu suurenedes avanevad kaitseklapid,
mis gaasi välja lastes rõhu automaatselt normi viivad.

Eelnev info:

Kolmapäeva varahommikul sõitis Tartu-Jõhvi maanteel Mustvee lähedal kraavi gaasi vedanud tsisternauto. Kuna suures balloonis asuva gaasi temperatuur on hakanud tõusma, on avariipaigas tekkinud plahvatusoht.

Hommikul õnnetuspaigale tõtanud päästeametnikud ei tuvastanud esialgu tsisterni juures lekke- ega plahvatusohtu. Ennelõunal ilm aga soojenes ning gaasi temperatuur hakkas tõusma. Ühes sellega kerkis ka rõhk gaasikonteineris.

Lõuna paiku peatas politsei liikluse Jõhvi-Tartu maanteel ning politsei suunas liiklusvoolu ümber Raja küla ja Mustvee linna kaudu. Jõustruktuurid on valmis ka ümberkaudseid elanikke evakueerima ning paigutama inimesi kohalikku rahvamajja.

Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiige kinnitusel saabus päästjatele väljakutse liiklusõnnetusele kell 6.12. Õnnetus juhtus Mustvee linna lähedal Kasepää vallas Raja külas Jõhvi-Tartu-Valga maantee 76. kilomeetril.

Päästjad kontrollisid kohe, kas auto lastiks olnud 19 tonni gaasi võib kusagilt lekkida, ent tsistern oli korralikult suletud ning mingit lekkeohtu hommikul polnud. Kiik sõnas, et gaasi näol on tegemist metaaniga. Seda kinnitavad lasti saatedokumendid ja ka omanikfirma.

Mõned tunnid hiljem hakkas rõhu all külmutatud gaas aga soojenema ning rõhk tsisternis tõusma. «Hommikul oli gaasi rõhk 5 baari, praegu 5,7. Plahvatusoht tekib, kui paagi rõhk tõuseb 7 baarini,» selgitas Kiik.

Päästeteenistus palub inimestel õnnetuspaigast eemale hoida, sest plahvatuse korral tekkivad purustused on äärmiselt ohtlikud.

Päästetööde juhi hinnangul on ohuala raadius paagi lõhkemisel 150 meetrit. Kui aga tsisternist väljuva gaasiga kaasneb tulekahju, laieneb oht kuni 800 meetrini. Lähimad elamud asuvad sündmuskohast 200 meetri kaugusel.

Plahvatusohu tekkimisel viiakse lähipiirkonnas läbi evakuatsioon.

Praegu otsivad spetsialistid ettevõttest Reola Gaas võimalusi rõhu all oleva gaasi tsisternist välja laskmiseks. Kiik lisas, et enne veoauto teele tõmbamist tuleb kindlasti vähemalt osa gaasist paagist välja lasta.

Gaasirõhu langetamine konteineris on esialgu raskendatud, kuna vajalikud ventiilid asuvad sõiduki sellel küljel, mis toetub praegu kraavi pervele. Veel on asjatundjad leidnud leidnud paagi juurest üles toru, mille kaudu saaks gaasi konteinerist välja lasta, kuid et seda kasutada ning sinna vajalikke ventiile paigaldada, tuleb vähendada rõhku torus, selgitas Kiik.

Autoliiklust Mustvee linna ja Raja küla kaudu reguleerib politsei. Ohu suurenedes on kaalumisel ka Jõhvi-Tartu maantee sulgemine pikemal lõigul.

Kiige kinnitusel on auto omanikfirma kindlaks tehtud ning läbirääkimised omanikega käivad. Venemaal asuvate omanikega saadi kontakt läbi Poola saatkonna.

Miks auto teelt välja sõitis, ei ole esialgu teada. Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kristina Kostina kinnitusel selgitavad politseinikud parasjagu õnnetuse asjaolusid. Teada on, et auto sõitis lihtsalt kraavi.

Politseinikele rääkis mees, et oli väsinud. Sõidumeerikut ei ole politseinikel esialgu olnud võimalik kontrollida. Ühtlasi alustati juhi suhtes väärteomenetlust.

Sõidukijuht, 32-aastane Mariusz, toimetati Tartusse traumapunkti, kus talle anti esmaabi. Päästeameti esindaja kinnitusel ei saanud mees tõsisemalt viga.

Tsisternauto oli teel Venemaalt Poola. Kiik lisas, et olukorda Mustvees leevendab asjaolu, et ilm ei ole Peipsi järve lähedal väga soe ning õhtul õhutemperatuur tõenäoliselt langeb. See annab sündmuskohal töötavaile ametimeestele ajapikendust, kuna siis peatub ka ehk mahutis asuva gaasi rõhu tõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles