Tour de LatEst toob pika väntamise

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de LatEst marŠuut.
Tour de LatEst marŠuut. Foto: Graafika: TPM

Kuigi palju otsi on veel lahti, saavad ratturid end suvel proovile panna enam kui tuhande kilomeetri pikkusel maratonmatkal Tour de LatEst, mis kulgeb euroliidu miljonite abil Põhja-Lätis ja Lõuna-Eestis.


Kümme päeva kestev Eesti-Läti 1296-kilomeetrine jalgrattamaraton Tour de LatEst algab 11. juulil meie lõunanaabrite juures Siguldas.



Kas Eesti ratturitel tuleb sinna sõita oma jõul või korraldatakse sõit stardikohta ühiselt, ei osanud jalgrattaturismi arendamiseks käivitatud Läti-Eesti ühisprojekti ViSoEst by Bike kohalik koordinaator Valga maavalitsuses Sille Roomets veel öelda.



«Me pole sellele veel mõelnud, projekt on alles alguses,» selgitas ta.



Maratonmatka korraldada aitava jalgrattaklubi Vänta Aga! president Rein Lepik oli reedel seda meelt, et huvilistel tuleb Siguldasse ise pärale jõuda. «Kui osalejaid on palju, saab Sigulda sõidu korraldada,» ütles ta. «Aga paari-kolme inimese pärast me seda tegema ei hakka.»



Start ja finiš Lätis


Lepiku arvates ei tule maratonmatk rahvarohke. Elu on tema sõnul näidanud, et sellistele rasketele retkedele tuleb 70 inimese ringis. Matkale end kirja panevad esimesed 70 ratturit ei pea telkimise ja toidu eest maksma, hilisematel registreerujatel tuleb nende teenuste eest rahakotti kergendada. Kõigile tuleb ka väike osalustasu.



Ratturid sõidavad Lätis läbi Valmiera, Csise, Sigulda, Ogre, Madona, Gulbene, Alksne ja Ape kandi. Eesti piirilinnast Valgast läheb sõit edasi Taagepera–Tõrva–Helme poole.



Edasi liigutakse Pikasilla–Mustla–Paistu kaudu läbi Viljandimaa ja Viljandi ning ümber Võrtsjärve Elva ja Tartu suunas.



Järgneb tiir Jõgevamaal ja Peipsi ääres ning siis väntavad ratturid läbi Tartu, Elva, Otepää, Sangaste ja Karula rahvuspargi taas Lätti.



«Kes kogu matka ette võtta ei söanda, võib läbi sõita lühemad lõigud,» kinnitas Lepik. Päevas on kavas läbi sõita 60–90 kilomeetrit.



Lepiku sõnul on maratonmatk väheste osalejate pärast ilmselt ühekordne ettevõtmine. Roomets pole sama meelt. «Teeme kõik, et sellest matkast tuleks iga-aastane traditsiooniline retk,» kinnitas ta.



ViSoEst by Bike’i ühisprojekti eestvedajad on Põhja-Läti Vidzeme maakond ning Tartu, Valga, Viljandi ja Jõgeva maakond. Tänavu sügiseni kestva projekti eelarve on ligi 26,6 miljonit krooni, millest 22,6 miljonit krooni tuleb Euroopa Liidult.



Viidad ja infostendid


Projekti ajal tehakse Eestis rattaturistidele 24 ja Lätis 17 puhkekohta, kevadel paigaldatakse Eestis 520 ja Lätis 459 jalgrattamarsruudi viita ning Eestis 22 ja Lätis 36 infostendi. Valmib 111 jalgrattahoidjat Eestis ja teist sama palju Lätis, mõlemal maal tehakse ka jalgrattateede tehnilisi projekte.


Tour de LatEstile registreerumine algab aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles