Inimene ja koer: Krants Neti ning Anne ja Fred Kirss

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krants Neti ning Anne ja Fred Kirss
Krants Neti ning Anne ja Fred Kirss Foto: TPM

Perekond Kirssidel on kodus poole vasika kõrgune emane krants. «Ma olen naistearst, minu ümber peavad naised olema,» sõnab Fred Kirss laia joonega.


Moka otsast märgib, et asi on ka natuke selles, et talle ei meeldi koerad, kes jalga tõstavad. Loom peab viisakas olema, ja Neti on just see õige.
Fred Kirss on abielus Anne Kirsiga, kes on ka naistearst.

Neti sugupuu ja tõuomaduste kohta on teada see, et ta ema on leidkoer Leedi, kelle oli maanteelt üles korjanud üks kolmas Tartu naistearst - Anne Rohtmets.

Too Leedi osutus üliviljakaks koeraks, kes tõi aastas kaks korda ilmale vähemalt tosin kutsikat ning Neti ongi ühest niisugusest pesakonnast pärit.

Küsimuse peale, kas naistearstidest Kirsside koer on pärinud niisamasuguse viljakuse kui ta ema Leedi, vastab Anne Kirss, et Neti saab Eesti Vabariigi aastapäeva puhul ühe süsti ning taassiseseisvumispäeval teise ning see hoiab kutsikasaju eemal.

Anne Kirss on Netiga koerte eelkooli läbinud, kus Neti sai hindeks 4, sest ei nõustunud hambaid näitama. Rohkem Kirsid oma koera kooli ei sundinud, sest on veendunud, et nende loom on naturaalselt taibukas.

Neti taibukust iseloomustab lugu, mil Kirsid käisid kord maal ühel teisel perel külas, kel oli ka koer. Õhtul jälgis Neti täpselt, millisesse lillepeenrasse neid võõrustava pererahva koer oma kondi peidab. Kui too oli õuelt kadunud, kaevas Neti kondi üles ning mattis ümber.

Järgmisel hommikul vaatas ta üsna laia suuga pealt, kuidas pererahva koer muudkui kaevas ja kaevas... Ega Netil endal kondi vastu huvi polnud - tal oli vaja peremeeskoerale lihtsalt koht kätte näidata.

Ükskord elus on Fred Kirsi kinni pidanud liikluspolitsei ta liiga aeglase sõidu pärast! Anne Kirss räägib seda lugu niisuguse imestava häälega nagu räägiks ta lugu kohtumisest rääkiva koeraga!

Tõepoolest - politsei pidas liiga aeglase sõidu pärast ta mehe auto kinni ja palus lugupeetud arstil torusse puhuda. Fred Kirss puhus ja osutas siis oma autos vaevatud näoga kutsikale, kes oligi seesama Neti, ainult veel kutsikaeas. Sel Netil oli sõidust süda paha, et ta oli juba ühe korra oksendanud. Politseinik lõi kulpi, soovis head teed ning Fred Kirss jätkas teekonda niisama aeglaselt kui enne.

Kui Kirsid nädalavahetusel poes käivad, siis ostavad nad 20 karpi konservi nimega «Turisti eine». Kassaneiu juurde maksma jõudes peab Fred Kirss siiski alati vajalikuks märkida, et turisti eine on ta koerale, mitte kellelegi teisele.

Üks nali on Netiga veel. Igal hommikul nõuab krants, et teda kell 6.30 välja lastaks. Täpselt sel ajal või mõni minut pärast seda ilmub nende maja ette postiljon, kes enne, kui ajalehed kasti suskab, annab Netile küpsist.

Kord suvel olid Kirsid nädal aega ilma ajalehtedeta selle pärast, et päris-postiljon oli puhkusel ning asendajal puudus info küpsise vajalikkuse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles