Tüse lumekiht kahandab kakkude populatsiooni

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Händkakk Karlova pargis maiustamas tõenäoliselt tuviga.
Händkakk Karlova pargis maiustamas tõenäoliselt tuviga. Foto: Margus Ansu

Paljud inimesed on tänavu märganud ja ka pildistanud linnas röövlinde, kes muidu pesitsevad sügavas laanes ning sealt naljalt välja ei tule. Mis võib olla selle põhjuseks?


Ornitoloog ja Eesti linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots teab vastust: linnu ajab linna lumerohke talv. Nimelt on lund nii palju, et kakud ei saa oma tavapärast toitu ehk hiiri ja teisi pisiimetajaid kätte. Paljude jaoks ongi suure näljaga ainsaks lahenduseks võtta ette ekstreemne matk linnakeskkonda. Näiteks on linnades nähtud händkakku, karvasjalg-kakku ning värbkakku.



Sugugi haruldane pole sel talvel vaatepilt, kus öökullid peavad lindude söödamajade juures värvulistele jahti. Mõni tugevam haarab linnaväljakult kaasa isegi tuvi. Hukka ei maksa kakku selle eest mõista, sest selline käitumine on linnule tihti ainus võimalus ellu jääda.



Otsa sõnul on osa röövlinde toidunappuse tõttu tõenäoliselt ka hukkunud. Ülevaate sellest annab tõenäoliselt alles kevad, mil linnud pesitsema hakkavad. «Siis saame näha, kui palju neid järel on.»



Tänavune pikk ja ühtlaselt külm talv on olnud kõigile lindudele raske.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles