Tartu maratonil kordas mullust võitu Anders Aukland

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise parklas ootas hommikul kella seitsme paiku bussidele pääsemist kümneid suusasõpru.
Vanemuise parklas ootas hommikul kella seitsme paiku bussidele pääsemist kümneid suusasõpru. Foto: Risto Mets

Tartu maratoni viimastel kilomeetritel näitas kõige võimsamat minekut norralane Anders Aukland ning esimesena ületas ta ka finišijoone ajaga 2:59:41. Järgnevaid edestas ta 63-kilomeetrise sõidu järel lõpuspurdis vaid sekundiga.


Teiseks tuli rootslane Joergen Brink ning kolmandaks samuti rootslane Oskar Svaerd.

Ehkki Andrus Veerpalu oli viimastel kilomeetritel liidrite seas, ei suutnud ta lõpuspurdis teiste pakutud tempot vastu võtta ning ületas finišijoone üheksandana. Parima eestlasena liugles üle lõpujoone Priit Narusk, kaheksandana.

Parim naine oli norralanna Sandra Hansson, kes lõpetas meeste võitjast paarkümmend minutit hiljem. Täpsemalt ajaga 3:44:06.

Veerpalu tunnistas pärast sõitu finišis Eesti Rahvusringhäälingule intervjuud andes, et jäi siledal maal kiiruselt maratonisõitjatele alla. Samas kinnitas ta, et tundis end rajal hästi ning sai hea pingutuse, just sellise, nagu soovis.

Samal ajal (kell 12.14) teatas Tartu Postimehe maratonireporter Vahur Kalmre, et Kuutse teeninduspunkti läbis Elvis Presley ise. Või siis vähemasti Elvise kostüümi riietunud sportlane.

Vahur Kalmre: Tuleb siiski tunnistada, et sellisel moel suusasõidust rõõmu tundjaid kohtab rajal vaid üksikuid. Ühel suusatajal oli taga saba, paar inimest olid pähe pannud roosa paruka, üks kandis kõvakübarat. Poolel võistlusmaal saabub Kuutse punkti ühtlane suusatajaterivi. Neist paljud on võtnud suusad jalast ja istunud lumehange kõrvale maha, et nautida täiel rinnal lõunasööki. Kuutse punktist on läbi läinud juba 4000 suusatajat.

Kell 11.50: Finiš terendab

Reporter Tiit Reinart annab finišialast teada. et maratoni keskpaigas sõitjaterivi juhtinud Andrus Veerpalu tõusis kuus kilomeetrit enne lõppu taas liidripositsioonile. Liidripositsioon vahetub aga pidevalt ning suusasõidu lõpplahendus jääb viimastele kilomeetritele.

Reinart lisas, et juba veerand tunni pärast algab registreerimine järgmisele Tartu maratonile.

Kell 11.33: grupp püsib ikka veel koos

Liidrid on läbinud viimase teeninduspunkti Hellenurmes ning lõpuni jääb veel pisut alla 10 kilomeetri. Üksteise alla on üritanud äraminekuid rootslased Joergen Brink ja Oskar Svaerd, kuid üheksaliikmeline grupp püsib lahtirebimiskatsete kiuste ikkagi koos, teatab Madis Kivilo raadiojaama Ring FM vahendusel.

Kell 11.20: viimane vahefiniš Palul

Tartu Postimehe reporter Tiit Reinart teatas, et Tartu maratoni eelviimases teeninduspunktis Palul tuli esimesena üle vahefiniši joone rootslane Oskar Svaerd. Tema kannul sõitsid kaasmaalane Joergen Brink ning norrakas Anders Aukland. Ülejäänud järgnesid liidritele väikese vahega. Lõpuni on jäänud 14,5 km.

Reporter Vahur Kalmre teatas samal ajal Kuutse teeninduspunktist, et sealt sõitis kell 11.12 läbi peaminister Andrus Ansip.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«Väsimus tuleb. Janu ei ole ega nälga. Lihtsalt tunned, kuidas pingutust tehespole seest enam tuge leida. Organism nõuab midagi. Vedelikku? Toitu? Sool. Nüüd aitab noaotsatäis puhast soola mustal leival. Seda ma palungi punapõselistelt neiukestelt, kes jääpurikais, auravatele meestele kõike suupärast pakuvad ja siis tibutantsu edasi tantsivad.»
(Edasi maratonireportaazide võistlus, Rein Veskus, 1983)

Kell 11: juhtgrupp jääb väiksemaks

Maratoni jääb sõita veel 19 kilomeetrit ning juhtgrupp on kärisenud. Ees jätkavad üheksa meest, kelle seas Joergen Brink Rootsist, Anders Aukland Norrast, tšehh Stanislav Rezac, eestlased Priit Narusk ning Andrus Veerpalu, vahendas Madis Kivilo raadiojaamast Ring FM.


Tartu Postimehe reporter Tiit Reinart teatab Palu vahefinišist, mis asub võistlusmaa 46,6. kilomeetri peal, et katlad auravad, pealtvaatajad ootavad ning kõik on võistlejate tulekuks valmis.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«Spordipoisid on siledad, läikivad ja treenitud lihastega, nagu mõisatraavlid, lakad härmavalged ja sapsud higitumedad. Tunni aja pärast tulevad tööhobused, mitmest tõust ja mitmest jõust, neil on päevaloodeni aega, nad võtavad siin Arulas korraks suusad maha, nad vennastuvad, peavad perenaiste tööd hinnas, nad istuvad käratsedes lõkke ümber, löövad puljongitasse kokku, vahivad võimast metsameestetuld, mis neid kosutab.»
(Edasi maratonirepostaazide võistlus, Lehte Hainsalu, 1983)

Kell 10.35: Liidrid pikalt ees

Reporter Vahur Kalmre annab võistlusrajalt teada, et Kuutse teeninduspunktis, kui sõidetud on 32 kilomeetrit, on 16-liikmeline juhtgrupp juba ligi kaks minutit jälitajate eest ära sõitnud. Grupi eesotsas sõidavad Vahur Teppan, norrakas Svein Tore Sinnes, Priit Narusk, Andrus Veerpalu ning norrakas Andre Haugsboe.

Veerand tundi hiljem ehk kell 10.51 saabus Kuutse teeninduspunkti Postimehe vanemtoimetaja Priit Pullerits, kes sai Kalmrelt kokkulepitud jõujoogi, jõi selle ära ning jätkas vapralt.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«Antakse, nina rajas ja suusk suusas kinni. Sõnatult, igaüks omaenda mina eest. Aga tõele au andes on selles massilises eneseunustavas andmises ajal, mil valitseb arvamus, et enamik meist ennast tõsiselt pingutama ei sunni, suur võlu.»
(Edasi maratonireportaazide võistlus, Enn Hallik, 1985)

Kell 10.10: Sõidetud on 23 kilomeetrit

Tartu Postimehe reporter Vahur Kalmre, kes sõidab mootorsaanil liidrite ees, annab teada, et maratoni eesotsas on grupp taas kokku tõmmatud ning üksteise järel hanereas sõidavad 15 meest. Sõidetud on 23 kilomeetrit. Ees on Andrus Veerpalu, tšehh Stanislav Rezac, rootslane Joergen Brink, Madis Vaikmaa, Martti Himma, Vahur Teppan jt.

Ande teeninduspunktis oli sportlasi valmis turgutama nii toit kui joogid. Mõistagi tuhisesid liidrid punktist peatumata läbi. Tippmeestel on rajal omad joogipunktid iga paari kilomeetri järel.

Lumesadu on lõppenud, kuid lagedamates kohtades häirib võistlejaid üsna vali tuul. Metsa vahel tuult ei ole ning sõita on päris mõnus.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«Igaüks on leidnud endale sobiva sõidurütmi. Lihased on soojad, hingamine ütlane, jääb aega jälgida kaaslasi ja maastikku. On tunne, nagu kuulaksid mahedal jaanikuu õhtul pärast mõnusat saunaskäiku kaugusest kostvat meloodiat või käo kukkumist.»
(Edasi maratonirepostaazide võistlus, Ülo Sults, 1985)

Kell 10.00: Veerpalu spurtis 17. kilomeetril

Maratoni liidriks on asunud numbri 100 all sõitev Andrus Veerpalu, kes on koos tšehh Stanislav Rezaciga järgmiste meeste eest ära sõitnud umbes 25-30 meetrit.

Veerpalu rebis vahe sisse 17. kilomeetril. Kahele liidrile järgneb viiemeheline grupp, keda veab norrakas Anders Aukland.

Reporter Tiit Reinart on valmis poolel võistlusmaal ehk Kuutse teeninduspunktis. Korraldajad panevad laudadele välja süüa ja juua ning tehakse muidki ettevalmistusi sportlaste saabumiseks.

Maratonireporter Vahur Kalmre annab infot mootorsaanilt, et 15.-16. kilomeetril ergutasid sõitjaid rahvusliku mustriga saunalinadesse riietunud naisterahvad, kes skandeerisid «Andrus-Andrus». Oli ka põhjust, sest Andrus Veerpalu võttis tempotegemise enda peale.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«On kaks põhilist suhtumist. Üks. Kuuskümmend kilomeetrit ikkagi, oi-oi, kui palju. Ja sõitsid läbi? Ja jäid hinge? Kõva poiss! Selle suhtumisega inimestele (neid on veel palju, aga jääb suusabuumi kestes järjest vähemaks) kõlavad nimed Karu kauss, Harimägi, Kuutsemägi veidi hirmuäratavalt. Tahtmatult läheb kops õhku täis ja selg sirgeks, kui niisugustega vestled. Teine suhtumine. Mis kell sa tulid, mitmendana tulid? Pool viis ja peale kuut tuhandet? Aa, mina oli esimese pooleteise tuhande sees.»
(Edasi maratonireportaazide võistlus, Enn Hallik, 1984)

Kell 9:34: esimene vahefiniš Matul

Esimese vahefiniši võidu Matul võttis kollases liidrisärgis sõitev Priit Narusk. Järgnesid Priit Talves, Andres Kollo ning rootslane Anton Jaernberg. Andrus Veerpalu oli kuues. Sõidetud on 12 km.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«Start on antud. Raketipuhmas Matu väljade kohal kustunud. Eest on kuuskümmend kilomeetrit Eestimaa talve, kauneid vaateid ja ootamatuid kohtumisi, tõusude pinget ja laskumiste rõõmu; seni kui tinane väsimus kustutab maailmast värvid ja järele jääb ainumas soov:  et see piin juba kiiremini lõpeks.»
(Edasi maratonireportaazide võistlus, Jaak Jaaniste, 1985)

Kell 9:13: viis kilomeetrit sõidetud

Otseinfo mootorsaanilt: võistlust juhib kollases liidrisärgis Priit Narusk. Kohe tema järel on suur juhtgrupp, kus sõidavad näiteks soomlane Ijaes Aki, Andrus Veerpalu, norrakas Andre Haugsboe ning venelane Igor Tyrnov.

Ehkki suusaradu on neli, sõidetakse hanereas ning kohe jõuavad liidrid viienda kilomeetrini.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«Mägede probleem on suusatamises põhilisi. Tänapäeval me ei taha sinna üldse sõitma minna, kus mingeid mägesid pole. Igaüks avastab mäed omal ajal ja endale. Ta teeb seda erinevalt. «Peaaegu igal mäel on oma eriline ilme ja veetlus,» kirjutab üks XIX sajandi reisikirjanik meie mägedest. «Ühe teraval tipul seisab salu nagu bukett, teise peal laotub ta laiali nagu hatuke lakk, kolmandal mühab must männik justkui sämbuline kaitsemüür...» Kas me seda maratoni sõites märkame?»
(Edasi maratonireportaazide võistlus, Ilmar Kask, 1984)

Kell 9.00: Start

Suusatajad asusid teele. Ees on 63 kilomeetrit.

Meenutusi (siis, kui lõpetajaid oli ligi üheksa tuhat)
«Maratonieelsel päeval poes korvijärjekorras seistes nägin, kuidas üks vana tuttav tühjendas kotti juba teist õllekasti. Uurisin, millest selline panus õlletehase plaanitäitmisse. «Maraton!» selgitas sõber. Kui ma arusaamise tundemärke ei ilmutanud, jätkas ta: «Meil on kujunenud võrratu seltskond – sõidame kõik enam-vähem võrdselt, tihti harjutame ja ka taastume koos. Noh, aga maraton, see on hooaja kulminatsioon, sellest ka veidi põhjalikum ettevalmistus, nagu näed.»
(Edasi maratonireportaazide võistlus, Valdeko Paavel, 1984)

Kell 8.30: paljud maratonilised ei jõua ilmselt starti

Teel Tartust Otepääle on tekkinud hiigelummik ning tõenäoliselt jäävad paljud spordisõbrad starti hiljaks. Autod seisavad Otepää tee peal juba kolmes reas.

Teelt saabunud informatsiooni kohaselt ulatub ummik Tartust Otepää suunas sõites linnapiiril juba viie kilomeetrini. Maratoniliste seast saabub Tartu Postimehele juba telefonikõnesid, milles kirutakse korraldust. Hiljuti Itaalia Marcialonga maratonil käinud suusataja kurtis, et itaallaste korraldus sama suure rahvamassi teenindamisel kulges igati ladusalt.

Kell 8:20: muljeid stardipaigast

Reporter Tiit Reinarti kinnitusel on stardipaika jõudnud ka naiste mullune võitja Rootsist Sandra Hansson ning tema õde Jenny Hansson, kes võitis mullu FIS maratonide sarja. Temaga koos ka tuntud Norra maratonisõitja Anders Aukland.

Reporter Vahur Kalmre annab stardipaigast teada, et äsja pidas võistluste žürii viimase stardieelse koosoleku. Peakorraldaja Indrek Kelk ning FISi esindaja arutasid raja olukorda, ilma ja meditsiinipersonali liikumist.

Tartu Postimehele kinnitas Indrek Kelk, et rada on kardetust isegi pisut parem, kuid pehme. Lumesadu jätkub. Lahti püütakse hoida neli suusarada.

Stardis on ka Postimehe vanemtoimetaja Priit Pullerits, kes on enda sõnul maratoniks valmis. «Punane müts peas, Eesti koondise vana dress seljas, Fischeri suusad all.» Viimasel ööl magas Pullerits kuus tundi. Oleks soovinud rohkem, kuid käis Lõuna-Eestis ämma sünnipäeval ning jäi koju naasmisega hilja peale.

Tartu Postimehe maratonitiim koosseisus Vahur Kalmre ja Tiit Reinart on jõudnud Otepääle. Olukord on nagu Narva piiripunktis, kirjeldab Reinart. Autoderivi, mis on vähemalt kilomeetri pikkune, ootab linna pääsemist. Teedel töötavad liiklusreguleerijad.

Reporter Vahur Kalmre annab teada, et tund enne maratoni starti on Otepää autosid ja inimesi tulvil. Paljud suusatajad teevad juba rajal sooja. Kes proovib määret, kes lihaseid.

Suusaabi telgi juures lookleb järjekord. Paljud loodavad saada veel viimaseid näpunäiteid määrimiseks.

Ilm on stardipaigas tuuline ning näib, et maratonilistel tuleb esimene osa võistlusmaast läbida vastutuult. Lund sajab aga vähe.

Kell 7:30: Otepää suunas liigub ühtlane autoderivi

Autod liiklevad Otepää poole ühtlases kolonnis umbes 70 km/h ja teeolud on rahuldavad.

Võru maanteel ei sõida praegu ükski auto otse, vaid kõik pööravad Otepää poole.

Vaikselt valgeneb. Linn on ikka veel tänavavalgustuslampide valguses. Vastu valgust on näha et lund sajab. Sadu ei ole tugev aga on pidev.

Vanemuise teatri alumises parklas on arvukalt suusatajaid, kes mahutavad end bussidesse ja alustavad teekonda Tartu maratoni stardipaika Otepääle.

Tartu Postimehe tiim asub Otepää poole teele. Võistluspäev algab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles