Presidendipaar kätleb külalisi kontserdimajas

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumuspärase välimusega Vanemuise kontserdimaja fuajee saab vabariigi aastapäevaks kujunduse, mille taustal presidendipaari ja nende külaliste kätlemist vaadates on raske aru saada, mis ruum see õigupoolest on.
Harjumuspärase välimusega Vanemuise kontserdimaja fuajee saab vabariigi aastapäevaks kujunduse, mille taustal presidendipaari ja nende külaliste kätlemist vaadates on raske aru saada, mis ruum see õigupoolest on. Foto: Sille Annuk

Vabariigi aastapäeva vastuvõttu telerist vaatajad ei saa arugi, et presidendipaari kätlemistseremoonia käib Vanemuise kontserdimaja fuajees, sest see ruum saab ööl vastu iseseisvuspäeva hoopis uue ilme.



Vanemuislased valmistuvad teatrimaja, kontserdimaja ja neid ühendavat Shakespeare´i kohvikut väliselt aastapäevameeleoludega sobivaks muutma koostöös Linnateatri peakunstniku Iir Hermeliiniga.

Suursündmuse peaprodutsent on Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene.

«Kogu teostus, tehniline teenindamine, teatrimaja ja kontserdimaja valmisolek on Vanemuise teatri meeskonna korraldada,» ütles ta. «Meile tähendab see 22., 23. ja 24. veebruaril täispikka tööpäeva.»

Kogu kujunduse ülesehitamine algab esmaspäeval. Seni põhiliselt Viljandis tehtud ettevalmistused kanduvad Tartusse.

Proovid kahel päeval

Proovid käivad Vanemuises 23. veebruari hommikust kuni hiliste õhtutundideni ja 24. veebruaril hommikust pärastlõunani. Kell 18 algab vabariigi 92. aastapäeva kontsertaktus, kus lavale astub 130 esinejat solistist kuni koori ja orkestrini.

Presidendi vastuvõtu kunstiline juht Ando Kiviberg ja lavastaja Uku Uusberg on umbes 35-minutilise kontserdikava sättinud laiapõhjaliseks. Sümfoonilise muusika kõrval on elektroonilist ja pärimusmuusikat, poppi ja džässi.

«Kontsert räägib sellest, mis on eesti rahvale hetkel kõige olulisem,» sõnastas Kiviberg põhiteema.

Kontsert ja kõik muu oluline jõuab televaatajate ette 23 kaamera vahendusel.

Vanemuislaste osa kontserdis ei ole väga suur, küll aga on vabariigi aastapäeval tööga hõivatud 151 vanemuislast, kelle hulgas on orkestrandid, tehniline personal ja publikuteenindus. Kokku on suurüritusega seotud üle 350 inimese.

Mis see kõik maksab?

«Vanemuise teater esitab vabariigi presidendi kantseleile kõikide nende tegevuste eest tänase päeva seisuga arve 706 000 kroonile pluss käibemaks,» ütles Nõgene. «Kantselei katab ainult meie otsesed kulud, mis tekivad 23. ja 24. veebruaril teostusega.»

Kui palju Vanemuine sellega teenib?

«Ühes ajalehes oli väljendatud arusaam, et Vanemuise teater teenib 600 000 krooni, aga see on väga väär,» ütles Nõgene. «Vanemuine ei teeni mitte midagi, saame vaid kaetud kõik kulud, mis me oleme pidanud tegema, et see üritus meie majas toimuks.»

Vanemuine on valmis vastu võtma presidendi kutsutud 900 külalist.

Nagu ikka, pakutakse külalistele süüa-juua. Üks suupistete eest hoolitsejaid on Frens Catering Tartu peakokk Lauri Ülenurm. Vastuvõtu toidupoolisest rääkimisest ta keeldus, põhjendades vaikimist volituste puudumisega.

Liikluskorralduse muudatused vabariigi aastapäeval Tartu kesklinnas tulenevad presidendi vastuvõtule saabuvate külaliste autode parkimisest. Muudatused on sama suured nagu presidendi vastuvõtu aegu kaks aastat tagasi.

«Me peame külalistele hoidma parkimiskohad,» ütles linnavalitsuse liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Toomas Henno. «Selleks pannakse juba varahommikul välja kesklinna parklatesse sissesõidukeelu märgid, mille mõju algab õhtul kella neljast.»

Muudatusi liikluses

Niisiis ei saa 24. veebruaril algusega kell 16 tavapäraselt parkida uue kaubamaja kõrval ja turuhoone kõrval parklas, Vanemuise ülemises ja alumises parklas ning kaubahalli tagustel parkimiskohtadel.

«Vastuvõtule kutsutute saabumise peamisel ajal kell 16–19 on liikluseks suletud Vanemuise tänav Ülikooli ja Struve lõigul, et tagada külaliste juurdepääs,» lisas Henno.

Maskikandjad tahavad piketeerida

ERSP juhatus on võtnud vastu otsuse korraldada vabariigi 92. aastapäeval, 24. veebruaril kell 17–18 Tartus Vanemuise teatri juures «pingviinide paraadi» puhul piketi, teatas Sõltumatu Infokeskus (SI).

«Meie arvates on see pidu katku ajal ja näitab «eliidi» ignorantsust,» märgib SI teates liikumise ERSP juhatuse liige Tiit Madisson.

Piketeerijatel on näo varjamiseks kavas kasutada maske ja rätikuid.

SI on edastanud ka piketivastaseid seisukohti. Nii näiteks on lugenud noorkirjanik Simo Runnel kavandatavast piketist, mis on põhjustatud sellest, et presidendi vastuvõtt olevat pidu katku ajal.

«Sama hästi oleks võinud piketeerida, et inimesed ei ostaks majanduskriisi ajal jõulukuuski, vaid annetaks kuuseraha kerjustele viina ostmiseks,» märgib Simo Runnel SI teates. «Viimati kandsid maske pronksiöö märatsejad.»

Linnavalitsuse kultuuriosakonna peaspetsialist Piia Tommingas, kelle töö hulka kuulub avalike koosolekute ja sündmuste registri pidamine, ütles eile lõuna paiku, et piketi korraldamiseks ei ole taotlejad Tiit Madisson ja Veiko Rämmel luba saanud.

«Korraldajad plaanisid piketti alguses kaubamaja ja Vanemuise vahelisse parki, kuid ei saanud luba. Liiklusteenistus on sellele alale juba esitanud eritingimused. Arvatavasti täna (eile – toim) nad toovad teate, et soovivad muuta piketi asukohaks kaubahoovi parki,» ütles Tommingas.

Kas on võimalik, et piketi korraldajad saavad loa meelt avaldada hoopiski Vanemuise juures? «Vanemuise juures nad ei saa piketeerida liikluskorralduse muudatuste pärast kohe kindlasti mitte!» ütles Tommingas.

Eile tööpäeva lõpuks ei olnud piketeerijatelt vastavat teadet tulnud. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles